НАП погва партиите за надвзетите субсидии, БСП дължи най-много

НАП погва партиите за надвзетите субсидии, БСП дължи най-много

Пандемията от коронавирус стана причина сроковете за връщане на суми от партиите към бюджета за надвзети субсидии да се удължат. Към момента той е 31 януари 2021 г. Досега – ако още има задължения, парите щяха да се събират по „общия ред“. С поправка в Закона за политическите партии в преходните и заключителните разпоредби на държавния бюджет за догодина решението е това вече да прави НАП.

Както и досега, най-големият длъжник към държавата е БСП. „Червените“ имат да връщат 776 344 лв., което за тях си е голям прогрес, защото миналата година имаха да връщат над 4 милиона. НФСБ и ВМРО пък дължат съответно 141 403 лв. и 106 218 лв. ГЕРБ и ДПС нямат задължения, защото са възстановили сумите доброволно в срок, вижда се в сайта на финансовото министерство.

През 2019 г. „Шоуто на Слави“ разкри, че от май 2016 г. до март 2019 г. Министерството на финансите е отпускало по 13, вместо предвидените по закон за държавна субсидия към онзи момент 11 лв. на получен глас на последните парламентарни избори.

Управляващите поставиха период за доброволно издължаване към фиска и разпоредба, че който не се възползва, ще получава орязана субсидия – тоест от полагаемото за бъдещи периоди се правят удръжки.

От ГЕРБ обявиха желание да направят сумата от 11 на 1 лев на глас в бюджета за 2020 г., но в крайна сметка се приеха 8 лева на глас – както настояваха от левицата. Същата е сумата, записана и в бюджет 2021.