Напусналият БСП Николай Иванов: Взимат се еднолични решения, БСП се превръща в лидерска

През последните 4 години в БСП настъпи една много тежка трансформация, която доведе до промяна в начина на функциониране. БСП се отдалечава от идейната си философия. Взимат се еднолични решения, макар и формално съгласувани. Това заяви пред БНТ Николай Иванов, който е един от социалистиъте, които напускат парламентарната група и БСП. Заедно с още петима негови колеги, вчера те заявиха, че не са съгласни с политиката на Корнелия Нинова и ще завършат мандата си като независими народни представители.

По думите му партията се превръща в лидерска и електорална. Имало и много тежко разделение между ръководството и инакомислещите,

Партията се превръща в лидерска и електорална. Има много тежко разделение между ръководството и инакомислещите, различното мнение не се приема, заяви още Николай Иванов.

Той обаче е категоричен, че социалистите, напуснали левицата, остават на същото мнение относно политиката. Колкото по-скоро се стигне до предсрочни парламентарни избори, толкова по добре за българските избиратели. Оставаме твърда опозиция както сме били досега и по никакъв начин няма да подпомагаме кворума, категоричен е социалистът.

Начинът на избор на новото ръководство предполага липса на каквато и да е съпротива срещу всички решения, допълни още депутатът.

Нинова руши парламентаризма. Това коментира вече независимият депутат Валери Жаблянов пред Нова телевизия, след като преди ден той и още петима социалисти обвиха, че напускат парламентарната група на БСП.

Идеологията на БСП през последните години е хаотичен популизъм, няма реална управленска алтернатива. На Конгреса Нинова предпочете да слуша миналогодишните си изявления на стената там чрез прожекция, вместо да се говори по наболелите теми“, каза той.

По думите му той все пак остава в партията, защото е бил последователен член на БСП през цялото време, а и има хиляди социалисти, които споделят моя критичен поглед към управлението на партията в момента.

„В парламентарната група има 5-6 човека, които сами си разпределят времето за говорене помежду си и превръщат в заложници много от останалите депутати от БСП. Просто не съм съгласен с водената политика. Нинова не получи доверие от българското общество на три избора. Не виждам промяна. Води се деструктивна линия и в парламента и в партията“, заяви Жаблянов.

Достойнството не може да се крепи върху лъжи, лицемерие и клевети срещу колегите и другарите. Нинова така игра в тази кампания. В този Национален съвет има много достойни хора, но има и такива, защото бяха включени, защото са в личния списък на някого“, смята Жаблянов. „Аз съм социалист по убеждения, затова оставам част от БСП. Това, което предлага обаче партията няма общо със социалистическата идея“, подчерта Жаблянов.

По думите му има много несоциалисти в групата на БСП. Според него партията вече е по-скоро дясна.

„Дясната политика се изповядва от ръководството на БСП и Изпълнителното бюро. Обновлението на БСП е просто медийно. Тя не е обновила нищо. Няма обновление нито кадрово, нито идейно. Това, което сега казвам, съм го говорил и пред делегатите. Оценката за БСП я даде и господин Добрев в един негов доклад, където той каза, че структурите на партията са един умрял кон. Той предпочете обаче отново да се качи с ездачката на умрелия кон“, каза той. И добави: „Какъв тип обновление – бивши министри на Жан Виденов като Румен Овчаров и Емилия Масларова са там“.

Той изрази учудване, че Кирил Добрев влезнал в Националния съвет. И обвини, че много хора били включени в сегашния Национален съвет, защото били с нечий списък.

„Няма основание да искат от нас да освободим местата си в парламента. Това може да се иска от един партиен вожд, но това влиза в пълно противоречие с Конституцията. Българският парламент се крепи върху свободата на народните представители не върху партийни догми“, заяви Жаблянов.

„Свободни електрони има само в химията. В политиката има хора с убеждения, мнения и позиции“, каза той в отговор на въпрос ще гласуват ли заедно с ГЕРБ напусналите червени депутати в пленарна зала в парламента.

Съжалявам, че не предложих Корнелия Нинова да бъде изключена от БСП за нарушения на устава. Това коментира пред bTV вече независимият депутат Красимир Янков, който с още петима социалисти се отцепи от парламентарната група на БСП, а част тях напускат и самата партия. Янков бе и един от претендентите за лидерския пост на БСП, заедно с Нинова.

БСП социалистическа ли е? Зави в посока, в която социалистите ще изпаднат от нея – на конгреса думата „социализъм“ не беше изречена нито един път от Корнелия Нинова, нямаше ги като гости нито синдикатите, нито сестринските партии от Европа, заяви Янков.

По думите му в момента с Нинова начело всъщност БСП има повече депутати след серията поражения на избори през предишните години, но не била във властта. И сама ли ще управлява – няма никакви партньори, продължи той. Според него Нинова успяла за 4 години да дискредитира хората, които даваха идейния облик на партията.

„Бях кандидат за председател, за да се опитам да променя това. Не може да се промени, в ръководството на БСП социалистическата идея вече я няма“., каза Янков. Той увери, че групата отцепници няма да се регистрира в НС, за да помага за кворума на управляващите. Нямало и да гласуват за конституцията, предложена от ГЕРБ. По определени теми можело да гласуват с довчерашните си другари.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share