Най-северната столица в света е и най-чистият град

Когато чуете понятието най-северната столица в света, вероятно първата ви асоциация е „студ“. Това донякъде е така, но истината е, че тя разполага и с много живописна природа и впечатляващи културни богатства.

Населението на този град е малко над 120 000 души и умело съчетава магията на северните ширини с модернизма на Запада.

Най-северната столица в света

Столицата на Исландия Рейкявик има доста суров климат, но пък привлича доста туристи заради неповторимия микс от традиции, иновации и природни богатства, пише pochivka.blitz.bg.

Интересното за Рейкявик е, че носи титлата „най-чист град“, а Исландия – държавата без собствена армия. Съчетанието от чист въздух и безопасност прави столицата не само красива, но и уютна. Името „reykjavík“ буквално се превежда като „опушен залив“, вдъхновено от парата, издигаща се от геотермалните извори в района.

Заради забраната за отглеждане на кучета от 1924 до 1984 г., котките все още преобладават в улиците на Рейкявик.

За любителите на нестандартните преживявания и гледки, градът разполага с доста куриозен музей – Icelandic Phallological Museum, посветен на фалическите символи.

Въпреки липсата на глобални вериги като Starbucks или McDonald’s, Рейкявик предлага вълнуващо разнообразие от ресторанти, кафенета и барове. Необичайните факти и уникалната атмосфера правят града истинско съкровище в северната част на света.

Къде се намира Рейкявик?

Исландската столица се намира на полуостров Seltjarnarnes, в югозападната част на Исландия. Бреговата зона на града, разположена на полуострова, е впечатляваща с разнообразие от заливи, проливи и малки островчета.

Река Елираа преминава през града, предоставяйки благоприятни условия за риболов и износ на сьомга. Столицата граничи с връх Еся, който с височина от 914 метра и е най-високият връх в района. Рейкявик е град , съчетаващ невероятната северна природа с богатата и нестандартна култура. Исландската столица е дестинация, която трябва да се посети. Този град разкрива, че дори в най-суровите части на света може да се намери истинска магия.