Най-после: Ще предупреждават шофьорите с sms за винетките

Максимум три ще са наказанията за пътуване без електронна винетка в рамките на една календарна година, реши окончателно парламентът.

Депутатите приеха със 170 глас „за“ на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за пътищата, изготвен от ПГ на ГЕРБ, БСП и „Възраждане“. Съгласно действащите разпоредби на Закона за движение по пътищата глобата за движение без винетка е 300 лева.

„Законопроектът дава възможност на шофьори, закупили електронни годишни и тримесечни винетки, да могат да бъдат уведомявани 14 и 2 дни преди изтичането на винетките чрез мейл на електронна поща или съобщение на телефона“, заяви Богомил Петков от „Продължаваме промяната“.

„С промените се въвежда решението недължимите платени такси да могат да се върнат в рамките на 5 работни дни по банков път или по каса, като гражданите трябва само да го заявяват пред органа от АПИ. Проблем има обаче с несъбираемостта на глобите, защото то е по-голямо от плащането на глобите, така че може да се мисли за одит на „ТОЛ-БГ“, коментира и Настимир Ананиев, също от ПП.