Най-бързото Ferrari се удари в бетонна стена

Най-бързото Ferrari се удари в бетонна стена

В Италия се разби най-мощният и скъп автомобил в настоящата гама на Ferrari – хибридното SF90 Stradale с мощност от 1 000 конски сили и с допълнителен пакет от Assetto Fiorano.

Съдейки по снимките и информацията за хиперавтомобила, които се появиха в Instagram, той се е блъснал в бетонна ограда, като е пострадала лявата му страна. Това обаче вероятно е било предшествано от друг сблъсък – вдясно можете да видите счупено огледало за обратно виждане и големи пукнатини в предното стъкло.

Инцидентът е станал близо до град Вентимиля в северозападна Италия. В резултат на сблъсъка предната броня на SF90 Stradale е повредена от страната на водача, калникът е смачкан, фарът и джантата също са сериозно пострадали. Освен това по тялото се виждат мнжество драскотини, а двете леви колела са обърнати под неестествен ъгъл – очевидно и окачването е пострадало.

Какво е причинило инцидента и има ли жертви, не се съобщава. Разбитият хиперкар е тестова кола за пресата, което се доказва от специалните регистрационни табели, които Ferrari обикновено използва за такива автомобили.

Катастрофиралият SF90 Stradale е оборудван с пакет Assetto Fiorano, намаляващ теглото на превозното средство с 30 килограма. Включва състезателни мултиматични амортисьори и титаниеви пружини, врати от въглеродни влакна, под и гуми Michelin Pilot Sport Cup2.

В основата на силовия тракт на хиперкара стои подобрен четирилитров V8 битурбо двигател, произвеждащ 780 конски сили и 800 Нм въртящ момент. Той работи в тандем с три електрически мотора, добавящи още 220 к.с. Според „паспортните данни“ SF90 Stradale достига от 0 до 100 км/ч за 2.5 секунди. Хибридът ускорява до 200 километра в час за 6.7 секунди, а максималната му скорост е 340 километра в час.

Това не е първото Ferrari SF90 Stradale, което пострада тази година. През април в Хюстън, Тексас, влак и камион се сблъскаха на железопътните релси, а камионът превозваше редки суперавтомобили, включително суперхибрида от Маранело.