Над 6000 родители наели детегледачки, за да се върнат на работа

6304 родители и семейства са ползвали или ползват в момента детегледач по проект „Родители в заетост“, съобщават от социално министерство. От старта на програмата за изплатени общо 65 млн. лв.

Проектът осигурява детегледачка на родители в отпуск по майчинство, на които предстои да се върнат на работа и децата им не са записани в ясла или детска градина. Проектът включва и търсещи работа безработни родители, чиито деца не са в детско заведение, както и върнали се на работа многодетни родители със записани в детско заведение или училище деца.

Детегледач може да се наеме до 18 месеца, като семействата може да пожелаят това да е техен близък или роднина, регистриран в бюро по труда. Родителите на деца до 5г., които не са записани на ясла или детска градина, може да разчитат на помощта на детегледач за до 8ч дневно. Хората с три или повече деца до 12г., записани в забавачка или училище – имат право на помощ от детегледач до 4ч. Ако майката или бащата на децата са безработни, те трябва да започнат работа до четири месеца след одобрение по програмата.

Родителите сами избират детегледача. Допустими са и техни безработни роднини. Изискванията към детегледачите са добро здравословно състояние, да нямат влязла в сила присъда за престъпления от общ характери, да не са поставени под запрещение, да нямат наложени забрани за изпълнение на професия и/или заемане на длъжността „Детегледач“.

Програмата „Родители в заетост“ на Агенцията по заетостта беше удължена до 2023 г., като за целта бяха отпуснати допълнително 15 млн. лв.

 

Previous post Пазете се! Ток тече и по стълб, близо до лобното място на момчето
Next post Шок и ужас! Част от трупа и главата на загиналия край Стара Загора, влетели в колата-убиец