Над 4000 кандидати са без българско гражданство заради COVID-19

Близо 4000 кандидати за българско гражданство са изпуснали часовете си за подаване на документи и явяване на интервюта в правосъдното министерство заради КОВИД пандемията. Записването им за нови интервюта ще удължи процедурата с около три години. Затова от министерството предприеха промени в системата и отварят допълнителни часове. Желаещите да запишат по-ранен час могат да го направят само през октомври.

Митко Янев е от Република Северна Македония. През 2016-а кандидатствал за българско гражданство, тъй като корените на рода му са български. В началото на тази година бил издаден и указ, а през март имал час за получаване на удостоверение.

Роднини и приятели на Митко, обаче, през същия този период не успели да дойдат, за да си представят документите за произход и да се явят на интервюта. Записали си нови часове, но за лятото на 2022 година. От правосъдното министерство преценили, че така процедурата се удължава прекалено много и затова отварят допълнителна възможност.

Митко Янев сподели, че живее в София, намира си и работа. А децата, които са на 14, 13 и 11 години ще учат в българско училище.

В Струмица Митко Янев има цех за производство на памучни платове, които в момента изнася за България. Амбицията му е най-късно в началото на лятото бизнесът му вече да е преместен близо до София.