Над 4 милиона американци вече са гласували на изборите в САЩ

Ранното гласуване в САЩ преди изборите през ноември бележи невиждано високо ниво, показват данни, които предполагат, че може да има рекордна избирателна активност, предаде Ройтерс.

До изборния ден на 3 ноември остават четири седмици, а над 4 милиона американци вече са гласували. Това е много по-голям брой, отколкото на изборите през 2016 г., когато до същия момент бяха гласували 75 000 души, показват данни на информационния източник за избирателната система в САЩ „Ю Ес илекшънс проджект“.

Промяната се дължи на разширяването на ранното гласуване и гласуването по пощата в много щати като безопасен начин за упражняване на правото на глас по време на пандемията от коронавирус, както и на нетърпението да се повлияе върху политическото бъдеще на президента Доналд Тръмп, каза Майкъл Макдоналд от университета на Флорида, който управлява информационния източник.

„Никога не сме виждали толкова много хора да гласуват до този момент преди избори“, заяви той.

Данните накараха Макдоналд да прогнозира рекордна избирателна активност от около 150 милиона, което е 65 процента от имащите право на глас в САЩ. Това би била най-високата избирателна активност от 1908 г.

Данните досега идват от 31 щата и според Макдоналд ще се увеличават с напредване на ранното гласуване и гласуването по пощата.

Националните социологически проучвания показват, че републиканецът Тръмп изостава от съперника си демократ Джо Байдън, но допитванията в ключови колебаещи се щати свидетелстват за по-оспорвана надпревара.