Надежда Йорданова: Начинът на въвеждане на сертификата е безобразен

Надежда Йорданова: Начинът на въвеждане на сертификата е безобразен

Подкрепям зеления сертификат, той не ограничава непропорционално свободите. За да бъдат защитени гражданите обаче, се налага понякога да се ограничи личната свобода. Не е време за оставки, а за поемане на политическа отговорност. Това заяви Надежда Йорданова от „Демократична България“ пред NOVA NEWS.

По думите ѝ начинът, по който се приложи новата мярка обаче е безобразен. „Краткият период от заповедта до влизането в сила не е правилен. Когато се въвежда такава мярка, трябва да бъде огледана от всички страни“, смята Йорданова.

Според нея е била необходима информационна кампания и време за въвеждане. „Намираме се в много сложна ситуация с COVID заради несправяне на поредица от правителства. Настояваме за свикване на консултативен съвет от президента. Необходим е консенсус от всички политически сили“, заяви тя.

Кандидат-депутатът припомни, че ДБ са настоявали за промяна на Закона за здравето с цел да има план за справяне с кризата с ясни срокове.

„Най-големият проблем е, че няма никаква предвидимост, няма икономически мерки за подпомагане“, коментира Йорданова. Тя смята, че е необходим период, в който ГЕРБ и ДПС да не са в управлението, защото това ще бъде здравословно.