Надежда Йорданова: Комисията за имунитетите не е нито пералня, нито чадър

„Не става дума нито за пералня, нито за чадъри. Създаването на временна комисия за разглеждането на искането за снемане на депутатските имунитети е обичайна парламентарна практика. … Очаквам всички членове на тази комисия да се запознаят с внесените предложения от прокуратурата и да вземат информирано решение“.

Това каза пред БНР депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова, заместник-председател на „Демократична България“, бивш министър на правосъдието.

Тя подчерта, че ще настоява стандартът спрямо всички да бъде един и същ и решението дали НС ще даде съгласие за сваляне на един имунитет, или – не, да лежи на обективни доводи.

„Имунитетът не е украшение и не е приумица на българския парламент. Това е дългогодишна практика в държавите, където има парламент, и цели да охранява възможността на народните представители да действат независимо и да вземат трудни решения“.

Надежда Йорданова изказа мнение, че е важно НС да има политическа воля да извърши конституционните промени:

„И воля да конструира процесът така, че да получи най-добрите мнения от професионалната общност. И да има такъв процес, който да генерира доверие“.

Според бившата министърка на правосъдието, изпълняващият функциите на главен прокурор трябва да бъде прокурор, който да отговаря на стандарта на Конституцията за професионалист с високи нравствени качества, въпреки че ще изпълнява само временно длъжността.