Награждават Люис Хамилтън с рицарско звание

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън ще получи рицарско звание на 28 декември тази година, когато когато по традиция британската кралица Елизабет II се среща с най-заслужилите си поданици.

Автомобилният пилот е считан за един от най-великите спортисти на Великобритания, след като изравни постижението на легендарния Михаел Шумахер.

Макар наскоро да се появиха съмнения дали Хамилтън ще получи званието, тъй като името му попадна в т.нар. „Панамски документи“, според които той е пестил милиони от данъци, състезателят на „Мерцедес“ все пак ще бъде удостоен с голямата чест. Разследването показа, че финансите на Люис са изрядни и той попадна в новогодишния списък на кралицата.

Хамилтън става 18-ият действащ спортист, който ще получи рицарско звание. Сред отличените са фигури като лекоатлетът Мо Фарах – златен олимпийски медалист, тенисистът Анди Мъри, който има 3 титли от Големия шлем и звездата в крикета Алистър Кук.

Самият Люис Хамилтън сподели, че за него ще е огромна чест, въпреки че има други, по-големи герои в последните 12 месеца. „Не съм спасил животи, както лекарите, медицинските сестри и работници или капитан Томас Муур. Да се срещна отново с кралицата за мен ще е най-щастливият ден в живота ми. Като всеки британец, аз съм възпитан да уважавам кралското семейство. Кралицата е икона, тя е страхотен човек“, заяви Хамилтън пред ВВС. Той вече притежава едно голяма отличие – Орден на Британската империя, връчен му през 2009 г.

В същото време 35-годишният пилот загуби дело срещу производителя на часовници „Хамилтън Интернешънъл“. Компанията на Люис – 44IP завела иск през 2017 г. по повод използването на фамилията „Хамилтън“. Фирмата, която произвежда часовници с тази марка, е основана през 1892 г.

Искът е бил отхвърлен, а компанията, занимаваща се със свързаните с пилота на „Мерцедес“ търговски права, е обжалвала решението в началото на 2020 г. Възражението също е отхвърлено като недостатъчно обосновано. В съдебното решение се посочва, че марката на часовниците е „Хамилтън“, а не „Люис Хамилтън“.

Previous post Павел Поппандов: Мамалев за мен не съществува, с Радичев не поддържам връзка
Next post Марияна Николова: Правим всичко, за да не се затварят границите на Балканите