Мъж отива в затвора за 15 години за убийство заради жена

15 г. затвор е присъдата за 35-годишния Гюлтекин Карабайраков от благоевградското село Вълкосел за убийство на свой съселянин.

Към 2018 г. подсъдимият Карабайраков живеел заедно с майка си в дома им в село Вълкосел. През май 2018 г. мъжът заминал да работи във Великобритания, където се запознал с А.Б. Двамата били заедно във ферма, постепенно се сближили и заживели на семейни начала. Имали намерение да се оженят и да живеят в дома на подсъдимия в село Вълкосел заедно с трите деца на Б. Роднините на мъжа не одобрявали тази връзка, настоявали той да я прекъсне. Въпреки това, Гюлтекин продължил отношенията си с Б.

Няколко месеца по-късно подсъдимият се върнал от чужбина, за да ремонтира дома си, с оглед плановете си за предстоящ брак. А.Б. също планирала да се прибере в България. Близките на Гюлтекин научили за това, като се обадили на жената, за да й заявят, че не е желана нито тя, нито децата й.

А.Б. му казала., че ще се омъжи за него само ако той дойде да я иска за жена с майка му и брат му, но в противен случай ще го напусне и ще се омъжи за друг. След това спряла да отговаря на телефонните му позвънявания и го блокирала в социалната мрежа „Фейсбук“. Тези обстоятелства силно разстроили подсъдимия, който се чувствал предаден от близките си и отчаян, че не може да осъществи съвместните си планове с Б. Поради това започнал често да употребява алкохол.

Вечерта на 19.10.2018 г. Гюлтекин отишъл в бар „Виктория“ във Вълкосел, където консумирал алкохол. Около полунощ, след като приключила музикалната програма, подсъдимият седнал на маса с други клиенти на заведението. Единият от тях – Муйдин Дураков, на 57 г., започнал да говори на Гюлтекин за А.Б. Казал му, че е неморална жена и ще го използва заради парите му, след което ще го изостави. Нарекъл го „глупак“.

Не след дълго двамата последователно напуснали бара. Подсъдимият настигнал Дураков на ул. „Люляк“. Отново започнали да говорят. Гюлтекин се подразнил от думите, казани за А.Б. и нападнал опонента си с юмрук в главата. Пострадалият паднал, като междувременно подсъдимият намерил наоколо летва и започнал да нанася удари с нея. Същата се счупила и той взел камък, с който няколкократно ударил Муйдин в лицето. Продължил да нанася удари на лежащия на земята мъж с по-голям камък.

След побоя извършителят се прибрал вкъщи много уплашен, като споделил на майка си, че убил Муйдин. Дал й дрехите си, които тя изгорила, тъй като по тях имало следи от кръв.

Около 2 ч. през нощта подсъдимият се върнал на местопрестъплението, като установил, че Муйдин не диша и отново се върнал у дома си. Трупът на пострадалия мъж бил открит няколко часа по-късно от жител на селото, който уведомил полицейски служител за това.

В хода на разследването авторът на престъплението е бил бързо установен.От извършената съдебномедицинска експертиза е видно, че смъртта се дължи на несъвместима с живота тежка, черепно мозъчна травма.

Осъдителната присъда може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд в законоустановения срок.