Музикант плаща да отлеят в Москва камбаните за недовършен храм

Две камбани от по 300 и 150 кг за недовършения православен храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ в българо-мохамеданското село Скобелево ще бъдат отлети в московска фабрика. Средствата са осигурени от руския бизнесмен и бивш музикант Серьожа Кукушкин, съобщи председателят на църковното настоятелство Николай Бояджиев.

Наскоро за Русия били изпратени данните за тоналностите, на които трябва да отговарят камбаните.

Бояджиев припомня, че първата копка за храма е била направена на 8 май 2010 година като проектът е бил дарен от арх.Борис Георгиев. Сред ктиторите има както православни така и мохамедани. В списъка личат имената на бившия и настоящия кмет на община Павел Баня Станимир Радевски и Исса Бесоолу, който е помогнал през тази година от общинските приходи да бъдат дадени около 20 000 лв., за да бъде направена ограда на двора. Над 150 000 лв е струвало до сега грубото строителство, но от настоятелството са пресметнали, че безвъзмездният труд и дарените материали надхвърлят 300 000 лв. Поне още толкова ще бъдат необходими за завършването на църквата и за нейното изписване. Със зографията и иконите ще се заемат студентите на великотърновския преподавател доц. Красимир Карабаджаков. На майстор от Сливен е поръчана направата на иконостаса, който ще бъде от дива череша.

За съжаление през последните 2-3 години броят на дарителите е намалял много, рядкост са хората, които отварят портфейла си с по-щедри вноски, коментира Николай Бояджиев. Той припомня, че по сметката са постъпили на два пъти по 5 000 лв. от едно и също семейство, което теглило кредит за ин витро забременяване на съпругата, но междувременно тя забременяла по естествен път и родила.

С пари на дарители са закупени от Украйна кръстовете за църквата и камбанарията. Членовете на настоятелството подготвят проект за кандидатстване по мярката за развитие на селските райони, в момента се подготвяло оформянето на Акт 14, без който това не може да се случи.

Историците разказват, че павелбанското село Скобелево е създадено преди близо 1 000 години, но по ред причини тук никога не е имало църква, за разлика от джамията недалеко от центъра. Според краеведско изследване на писателя Димитър Чорбаджийски – Чудомир при застрояването на Скобелево в могилата близост до селото, наричана „Кръстът“, били намерена заровена неизвестно кога църковна утвар. На мястото християните сложили каменен кръст и край него почитали редица църковни вещи. От тогава на могилата има сложен кръст, там християните почитали празниците. Малко над 650 са жителите на Скобелево, около 2/3 са мюсюлмани, останалите са православни, за съжаление за да се черковат те трябва да ходят в съседните села Асен и Габровница, където има църкви, уточнява отец Борис Замтиков, който обслужва региона.