Мошеници преотдават жилища под наем на двойни цени

Мошеници преотдават жилища под наем на двойни цени

Нова измама хвърли в ужас хазяи и наемодатели в София, оплакаха се потърпевши. Вместо традиционните брокерски схеми, въртелите този път са направени от частни лица, изживяващи се като агенти на недвижими имоти без регистрации по надлежния ред.

Оказва се, че било честа практика от измамниците да наемат жилища, при това от луксозния клас, а след това да ги преотдават на други лица, обикновено нищо неподозиращи чужденци, на по-висока от обявената от хазяите сума, без наемодателят изобщо да е известен. Така те прибират печалбата и депозита при изнасяне.

В редакцията ни се получи и конкретен сигнал за млада напудрена дама на име Лия Цуцова, която въртяла въпросната схема с таксиметров шофьор. Ето какво пишат потърпевшите:

„Договорът се подписва от нея, но разговорът се води от него. Следва молба депозитът да се плати по-късно, уточнява се дата и следва тотално покриване. Добре,че задържах двата договора при мен до плащането на депозита. Обаждане така и не последва и като наближи датата на плащане на следващия наем отидохме и сменихме патрона. Заварихме нищо неподозиращи хора,които твърдяха,че са платили наема и режийните на въпросния“.

В друга схема големи фирми за ремонти преобразуват двустайни в два отделни апартамента, но с гипсокартонени стени, които след това отдават на цената на редовни жилища, пише „Лупа“. Кутийките са абсолютно незаконни, нотариални актове не съществуват, а собствениците по правило живеят в чужбина и дори не разбират за преустройствата. В същото време фирмите работят с брокери, които задължително отдават при комисион от цели 75 на сто, вместо стандартните 50% от цената на наема от двете страни.