Морето безопасно за 25 лв., плащат ни 10 бона при инцидент на плажа

Морето безопасно за 25 лв., плащат ни 10 бона при инцидент на плажа

Застраховка „Морето безопасно“ за 25 лв. предлагат фирмите от бранша преди началото на масовите резервации за летните ни курорти. Ако искате да се застраховате за една седмица за обезщетение от 2000 лв., трябва да платите 5 лв., за 5000 лв. таксата е 12,50 лв., а за седмица, какъвто е и най-предпочитаният пакет, цената е 25 лв., показва проучване на „Телеграф“.

За три дни сумите, които трябва да платите за покритие от 2000 лв., 5000 лв. и 10 000 лв., са съответно 3 лв., 7,50 лв. и 15 лв. Повечето подобни застраховки са валидни само на територията на страната.

В застраховките освен злополуки са включени и разходи за спешна дентална помощ и възпаления в устната кухина. За застраховка при пътуване в чужбина трябва да се доплати, като ако вътре е включен риск COVID-19, някои агенти дават 20 процента намаление.

Срокът на валидност на застраховката се избира от застрахования и може да бъде от 1 ден до 360 последователни дни включително, посочват от застрахователна компания. Агентите допълват, че застрахователното покритие започва с напускането на територията на населеното място, в което живее клиентът, но не по-рано от 00,00 ч. на деня, посочен в полицата за начало на застраховката. Подобни полици са с широк обхват и освен за почивка на море, могат да се сключат за СПА уикенд, риболов или посещение на забележителности. Важат също за ски и планински излети. В тях са включени и разходите за издирване на клиента, ако това се наложи.

Покритията са валидни дори когато сами организирате почивката си и нямате резервации за хотели и не сте закупили туристически пакети за почивка, изтъкват застрахователи.

Сред най-предпочитаните туристически застраховки са тези за отмяна на пътуване, разказаха брокери. Полицата покрива високите финансови загуби и неустойки при отмяна на пътуването, като в случай че това се наложи, получавате обратно всичко, което сте платили за почивката си. Максималното обезщетение по тази полица е 20 000 евро, като таксата за клиента започва от 25 лв.