Може ли да съдим фармацевтична компания заради нежелани реакции от ваксини?

Може ли да съдим фармацевтична компания заради нежелани реакции от ваксини?

Ваксинацията срещу коронавирус у нас трябва да започне след Нова година, а наскоро се появи и документ с някои нежелани реакции след поставянето й. Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова разясни пред Би Ти Ви кой може да понесе отговорност, ако се проявят някои странични ефекти при имунизация срещу COVID-19.

Ваксината ще е напълно доброволна и ще се поставя след преценка на специалист, обясни експертът.

При нежелани реакции има няколко казуса за това кой понася отговорност, заяви Шаркова.

„Зависи каква е причината за страничните ефекти. Неправилно поставяне, неправилна преценка на състоянието на човека или поставяне въпреки наличието на противопоказания. Тогава ще е отговорен лекарят, който е поставил ваксината. Ако нежеланата реакция се дължи на неправилно съхранение и неправилен транспорт, то тогава ще отговаря лицето, което е транспортирало и съхранявало препарата“, каза адвокатът по медицинско право.

Ако е нежелана реакция, неописана в кратката характеристика, е възможно отговорността да се носи от съответната компания производител, добави Шаркова и поясни, че е мит, че не можем да съдим фармацевтична компания.

Мария Шаркова добави, че в някои страни има и фондове за обезщетяване на хора при тежки нежелани реакции от ваксини, но не знае дали ще се създаде такъв в ЕС.

Шаркова коментира и приравняването на антигенните тестове с PCR и заяви, че това едва ли ще изкриви статистиката, защото не само ние ще направим тази крачка. Много страни в ЕС вече обмислят това решение и статистиката ще се изравни, добави тя.