Може ли да пламне България отново до 1 март?

Няма как заболеваемостта от коронавирус в страната да тръгне надолу при това разхлабване на мерките и имайки се предвид, че новите варианти на COVID-19 са по-заразни. Това отбеляза математикът д-р Лъчезар Томов.

Той посочи, че ако имаме до 40 заразени на ден може да се смята, че обстановката е овладяна. Ние обаче имаме около 1000, изтъкна специалистът. И добави, че не вижда управление на кризата такова, каквото трябва да е.

Според него отварянето на градините и училищата е довело до увеличаване броя на заразените. Д-р Томов подчерта, че заради британския щам на коронавируса 100 деца на седмица са приети с усложнения.

Пред БТВ той обясни, че хубавото е, че у нас малките деца не са така мобилни и от градината се прибират вкъщи. Това обаче не важи за гимназистите, които могат по-лесно да разпространяват заразата. Лъчезар Томов напомни също, че у нас не се изследва движението на вируса в тези две групи, както се прави в чужбина.

А комбинацията градини, училища и ресторанти може да влоши допълнително обстановката.

„От 18 януари сме в експоненциален ръст, което означава, че много бавно, но с това число, по някое време ще имаме много голям брой заразени. Прогнозата ми за 1 март е между 1500 и 2500 заразени, но тя не включва възможните развития сега“, заяви още Томов.

„До 1 март в червено ще бъдат всички области с изключение на Видин, Враца, Търговище и Добрич“, предупреди още той.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share