Мобилизация след скандала: 25 буса на МВР стават линейки

Мобилизация след скандала: 25 буса на МВР стават линейки

Държавата предприема спешни мерки след казуса с 33-годишния мъж, който почина, докато чака медицинска помощ.

Осигурени са 25 микробуса от системата на МВР, които ще бъдат на разположение на Бързата помощ в София. За всеки микробус е предвиден шофьор, както и втори човек, обучен на първа долекарска помощ. Министърът ще разговаря и с частните линейки, за да могат и те да се включат, предава Нова тв.

Бусове на полицията, таксиметрови коли и частни линейки да помагат на спешната помощ в София, която се задъхва от лавината болни. За това настоя министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в тв ефира.

Заради многото сигнали напоследък, се случва спешните медици да закъсняват, а понякога това може да е фатално. Само за вчера и днес до обед сигналите, които са получили в Бърза помощ в София, са 1283. От тях 286 са за лица със съмнения за COVID-19 или за доказан такъв. Спешните екипи, които път днес през деня са били на смяна, са 20, вчера – 17.

Собствениците на частни линейки още преди дни обявиха, че могат да помагат. Към момента, трудно успяват да се включат в борбата срещу вируса, тъй като нямат достъп до системата, която показва къде има свободни легла. По тази причина в много от случаите, в които все пак отиват на адрес, започва обикаляне по лечебните заведения.

Засега по-голямо затягане на мерките на национално ниво не са нужни, категоричен е здравният министър.