Млад лекар издири избягал пациент с деменция и COVID-19

Млад лекар издири избягал пациент с деменция и COVID-19

Възрастен мъж с деменция избяга от COVID-отделение в столична болница. За връщането му в лечебното заведение се погрижи млад медик, съобщи Нова ТВ.

След дежурство той е издирвал и закарал пациента с личния си автомобил обратно в болницата.

Д-р Добромир Райков е лекар специализант повече от три години. Мечтае да облече бялата престилка още от дете. „Винаги съм искал това да стана. В училище, в университета – все това ми е била целта. Донякъде поне съм успял да я постигна”, казва той.

Младият гастроентеролог споделя, че бягството на пациент от COVID-отделението на болницата го е объркало. „В хода на престоя си в COVID-отделението човекът беше малко по-объркан, малко по-отнесен, с желание вече да се прибира вкъщи, защото се чувстваше добре. Една от вечерите, по време на неговия престой, установихме, че той вече не си е на леглото”, разказва д-р Райков.

Заедно с охраната той връща записите от охранителните камери и разбира, че възрастният пациент е напуснал болницата през аварийното стълбище. „Първоначално силно се изплаших – това беше първата ми реакция”, казва младият лекар. Когато приемаш професията като призвание обаче, няма място за страх. Доказателство затова е фактът, че след изтощително дежурство д-р Райков сам потегля, за да търси избягалия мъж.

„Качих се в колата и реших поне да обиколя големите булеварди около болницата, големите кръстовища – ако извадя някакъв късмет и успея да го открия. Слава Богу, след няколко минавания покрай съответното кръстовище, успях да го видя на един от тротоарите и спрях до него”, разказва лекарят. Той качва възрастния пациент в колата си и го връща на топло и сигурно място. „Страхът наистина го имаше, но нямаше как да оставя човека на студено, премръзнал и да чакам полицията да дойде или да дойде линейка от болницата”, допълва д-р Райков.

Колегите му определят направеното от него като най-чистата форма на хуманизъм. „Той е свършил своя професионален, но на първо място – човешки дълг”, коментира д-р Радин Цонев – началник на отделение по гастроентерология.

Възрастният пациент вече е изписан, а здравословното му състояние се подобрява.