Мистичен дервишки манастир край Албена цери инвалиди

В стар дервишки манастир на 3 км от курорта Албена и християни, и мюсюлмани вярват, че стават чудеса. Хиляди поклонници от страната и чужбина идват в текето в село Оброчище с молитва и оставят дрехи, за да попият от скритата му сила и да помогнат за болест или друга тревога.

Ако пътувате от Албена към Балчик през Оброчище, няма как да не забележите куполите на мистична сграда и каменна беседка с 8 колони, построена на едно от най-енергийните места в района – поне така гласи поверието, което води тук хиляди хора през годините в търсене на изцеление.

Това е текето „Ак Язълъ баба“ – най-прочутата мюсюлманска и християнска светиня по българските земи в миналото. Теке в превод от турски означава мохамедански молитвен дом със стаи за дервиши – странстващи мюсюлмански монаси. По традиция мюсюлманите идвали в текето в понеделник, четвъртък или петък, а християните – винаги, когато се нуждаят от закрилата на своя светец. Най-многолюдни стават събиранията на 2 май – летния Атанасовден, приет и за празник на Ак Язълъ баба.Тогава християни и мюсюлмани празнуват заедно и извършват едни и същи обреди: преспиват за здраве на текето, молят се при гроба на светеца и палят свещи, мият се с вода и връзват парцалчета по клоните на дърветата, оставят богати дарове и правят жертвоприношения.

Керанка Иванова от Оброчище разказва, че като дете прекарва тук много време, водена от своята баба. Лекарите поставили тежка диагноза на нейната сестра и не давали прогнози за дълг живот. С молитва и обредно оставяне на дрехите на болното момиче да пренощуват в обителта детето оздравява. И днес, повече от 60 години по-късно, тя продължава да идва всяка година на празника на селото. „Хората вярват в силата, дали тя или самата вяра им помага – един Господ знае. Чували сме истории за прогледнали слепци, проходили инвалиди, раждане на деца в бездетни семейства“, разказват местните.