Мистерия: Кехлибарената стая в кораб на Хитлер?

Светът може би е на крачка от разбулването на 75-годишната мистерия около изчезването на Кехлибарената стая, наричана Осмото чудо на света.

Надежди за това дава постижението на полски водолази, които неотдавна откриха останките на нацисткия кораб “Карлсруе”, потопен в Балтийско море през април 1945 г. при съветски бомбардировки.

Добре запазените останки на парахода се намират на 88 метра дълбочина, недалеч от полския град Устка, съобщиха от 10-членния водолазен екип Baltitech. “Изглежда, че след месеци издирване, най-накрая открихме потъналия “Карлсруе”, похвали се във фейсбук профила си Baltitech и публикува и снимки от находката.

От екипа посочват, че сред останките са военни машини, порцелан и множество непокътнати сандъци с неизвестно засега съдържание. Какво е то ще стане ясно, след като останките бъдат извадени от дъното на морето, за което Baltitech още чака официално разрешение.

Очакванията на екипа са в сандъците да са частите от Кехлибарената стая, чиито съкровища експерти оценяват на 300 милиона долара.

Преди да намерят потъналия “Карлсруе” полските водолази проучвали в продължение на година документи на съюзническите сили във Втората световна война, както и германски и съветски архиви, до които получили достъп. Така стигнали до извода, че параходът, потеглил от Кьонингсберг, където се губят следите на Кехлибарената стая, има една от най-интересните и потайни съдби и е много вероятно да крие изчезналото руско съкровище.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share