Мистерията „Титаник“: Защо никой досега не е намирал човешки останки на кораба?

Повече от 111 години след потъването си корабът Титаник продължава да озадачава и изненадва. Например не всички знаят, че той е намерен случайно от екип, който всъщност се преструва, че търси останките на кораба. Също така, двойка се жени в подводница на палубата на Титаник през 2001 г.

Един такъв любопитен и малко странен факт, който обиколи Reddit наскоро, е, че въпреки проучването на потънали кораб от повторното му изследване през септември 1985 г., на борда не са открити човешки останки.

„Не съм виждал човешки останки“, казва Джеймс Камерън пред New York Times през 2012 г., цитиран от lifestyle.bg. Режисьорът на филма „Титаник“ е посещавал и изследвал останките 33 пъти, като твърди, че сигурно е прекарал повече време на кораба от капитана му.

„Виждали сме дрехи. Виждали сме чифтове обувки, което силно предполага, че в един момент там е имало тяло. Но никога не сме виждали човешки останки.“

Това е факт, който докарва феновете на теориите на конспирацията до лудост, но има напълно основателни причини, поради които не са намерени телата на над 1500 души, загинали при потъването на кораба. Една от тях са спасителните жилетки, носени от много пътници и екипажа.

Защо няма следи от човешки останки в океана край Титаник?

Въпреки че не са изпълнили основната си задача да задържат носещите ги на повърхността достатъчно дълго за спасяване, след като хората умират, облечени в тях, те продължават да се носят на повърхността на водата. Бурята, последвала потъването, вероятно бързо е отнесла телата далеч от мястото на останките, докато океанските течения, разбира се, са ги закарали още по-далеч през следващия век.

Телата, хванати в капан в самите отломки на кораба, вероятно също са изчезнали, благодарение на действията на дълбоководни чистачи – риби и други морски организми. Но кости са намерени и на други много по-стари корабокрушения, така че защо не и на Титаник? Това вероятно е свързано с дълбочината.

„Проблемът, с който трябва да се справим, е, че на дълбочина под около 914 метра преминаваме под това, което се нарича компенсационна дълбочина на калциевия карбонат“, обяснява дълбоководният изследовател Робърт Балард пред NPR. „И водата в дълбокото море е недостатъчно наситена с калциев карбонат, който всъщност е основният компонент на костите.“

Например и потъналият Титаник, и Бисмарк са под компенсационната дълбочина на калциевия карбонат, така че след като някои морски същества изядат плътта на загиналите и разкрият костите, последните всъщност се разтварят във водата.

Има хора, които вярват, че в запечатани части на кораба, като машинното отделение, където богатата на кислород прясна вода, на която чистачите разчитат, не е успяла да влезе, е вероятно да има някои запазени тела. Но идеята, че 111 години след потъването на кораба, можем да открием разпознаваеми останки, изглежда все по-малко вероятна.