Мисията невъзможна! България чака кошмарен жребий за Мондиал 2022

Мисията невъзможна! България чака кошмарен жребий за Мондиал 2022

България е в четвърта урна при разпределението за жребия, който ще оформи групите за квалификационния цикъл по пътя към Мондиал 2022. Националите ни не спечелиха нито един официален мач през календарната година, с което отидоха доста надолу в ранкингите на УЕФА и ФИФА, а сега картинката обещава кошмарна група в световните квалификации.

Жребият за тях е на 7 декември, а мачовете започват през март 2021 г. За Мондиала в Катар през декември 2022 г. се класират 13 отбора от Европа, като шансовете ни вече изглеждат илюзорни, особено при преглед на първите три урни, с отбори от които задължително ще се паднем в една група.

Ето ги разбивките за жребия:

Първа урна – Белгия, Франция, Англия, Португалия, Испания, Италия, Хърватия, Дания, Германия, Нидерландия. Някой от тези тимове ще е водач на групата ни.

Втора урна – Швейцария, Уелс, Полша, Швеция, Австрия, Украйна, Сърбия, Турция, Словакия, Румъния

Трета урна – Русия, Унгария, Ирландия, Чехия, Норвегия, Северна Ирландия, Исландия, Шотландия, Гърция и Финландия

Четвърта урна – БЪЛГАРИЯ, Босна, Словения, Черна гора, Северна Македония, Албания, Израел, Беларус, Грузия, Люксембург

Пета урна – Армения, Кипър, Фарьорски острови, Азербайджан, Естония, Казахстан, Косово, Литва, Латвия, Андора

Шеста урна – Малта, Молдова, Лихтенщайн, Гибралтар, Сан Марино.

Квалификациите ще са в 10 групи, като победителите се класират директно за Катар 2022, а всички втори тимове плюс най-добрите два победителя в групи от завършилата вчера Лига на нациите, които не са намерили място през квалификациите, отиват на баражи. Това са 12 тима, които по жребий ще бъдат разделени в три потока с по един полуфинал и финал – такава бе схемата за баражите на Евро 2020, като ние бяхме с Унгария, Исландия и Румъния.

Трите победителя в тези карета се присъединяват към 10-те спечелили квалификационните групи и това ще бъдат 13 европейски състава на Мондиала.