„Мирър“ сензационно: Борис Джонсън подава оставка!

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън ще подаде оставката си през идващата пролет. Прогнозата е на депутатите тори, които имали информация за тези негови планове, гръмна вестник „Мирър“.

Причината била, че Джонсън не можел да живее със заплатата, която получава като премиер, в размер на 150 402 британски лири годишно, оплаквал се често самият той. Имал нужда обаче от още шест месеца, за да се уреди.

Твърди се, че настоящият британски премиер завижда на своята предшественица Тереза Мей, която е спечелила над 1 милион британски лири като лектор, откакто е напуснала поста премиер миналата година. Джонсън смятал, че би могъл да печели поне двойно повече от това, пише в. Монитор, цитирайки „Мирър“.

Малко преди да поеме кормилото на Великобритания, Борис Джонсън е направил 160 000 паунда, изнасяйки две речи за един месец. Получил е и 23 000 британски лири за месец за обикновена вестникарска колона.

Един от депутатите сподели: „Борис има поне шест деца, някои от които са доста малки. Той трябваше да плати пари и на бившата съпруга Марина Уилър след развода им.“ Джонсън трябва да се грижи и за бъдещото образование на шестмесечния си син Уилфред. Изпращането му в елитната школа „Итън“ ще струва 42 500 паунда на година.

От останалите бивши премиери Дейвид Камерън печели 120 000 британски лири за реч, а Тони Блеър – 22 милиона британски лири от лекции и консултации.

Заради плановете на Джонсън, в момента тече трескава задкулисна надпревара кой ще е бъдещият премиер. Очакват се петима претенденти: финансовият министър Риши Сунак, външният министър Доминик Рааб, началникът на кабинета Майкъл Гоув, бившият министър на здравеопазването Джеръми Хънт и бившият министър на отбраната Пени Мордонт. Фаворитът на букмейкърите е Сунак, тъй като той е дарил 300 милиарда британски лири в брой за борбата с COVID-19. Гоув ще получи подкрепата на главния помощник на Джонсън Доминик Къмингс, който го съветваше, когато беше секретар по образованието. Като първи секретар и заместник-премиер Рааб има предимството, че свърши доста работа, докато Джонсън беше болен от COVID-19 тази година. Но и Хънт не е загубил надежда и може да потърси подкрепа сред депутатите в Камарата на общините.