Министър Терзийски: 80 млн. лева глоби са събрани за 9 месеца

Народните представители в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред изслушват министъра на вътрешните работи Христо Терзийски и други ръководни кадри на МВР.

„Преди 10 дни сме внесли промени в Закона за движение по пътищата за по-бързото санкциониране на нарушителите на пътя, по-бързото събиране на глобите, за да има по-добра дисциплина на пътя“. Това заяви министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

Той отчете, че събираемостта на глобите се подобрява. Събраните суми от глоби е нараснала с 25 милиона, като достига рекордните 80 милиона лева от началото на годината. Това се дължи на доброто взаимодействие между службите и по-добрия технически контрол.

Освен това корупционният натиск е спаднал със 60%, стана ясно от думите му.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов добави, че колегите са се справили много добре въпреки ситуацията.

„Малко са хората, участвали в такава безредица, така че е лесно отстрани да се дава оценка, но друго е да участваш. В МВР постоянно се получава оперативна информация, но не винаги е конкретна. Ако знаехме предварително какво ще се случи, нямаше да допуснем да има пострадали полицаи или граждани. В случая имаше предварителна организация и нямаше как това да се случи, ако не беше търсено. Основната задача на МВР е превенция и опазване на обществения ред“, подчерта Иванов.

„Имаше много упреци срещу нас. Ние пазим институциите. На 2 септември това беше основната ни задача. Ние си свършихме нашата работа, обърна се той към депутатите, Вие успяхте да стигнете до работните си места и след това да си тръгнете“, заяви главният секретар на МВР.

Той обясни, че КПП-та са били изградени, за да не се допусне насилие и нараняване на граждани. Ивайло Иванов увери, че и занапред продължават да изпълняват своите задължения.

Продължават разследванията. Образувани са досъдебни производства, които са в досъдебна фаза, добави главният секретар на МВР.

„Към момента са образувани 35 досъдебни производства срещу 37 лица, има и две срещу неизвестни лица. Те са свързани с пиротехническите средства, открити в една палатка на протеста“, уточни Терзийски.