Министър Вълчев: Разумно е да върнем децата в училище, но…

„Разумно е да върнем децата в училище. Ще ги редуваме, ще се започне с приоритетните класове. Но до пролетта ще бъдем в умерен вариант, като редуваме посещението на учениците в учебните заведения с дистанционно обучение“, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS. Той допълни, че са създадени регламенти за несмесване на учениците в учебните заведения. „Следим ситуацията седмица за седмица. Голямата опасност според мен е новият щам от Англия“, допълни Вълчев.

Министърът е категоричен, че няма да се отложи завършването на срока. „През цялото време децата са се обучавали. Учителите не са спрели да работят, дори там, където няма устройства. Имаме обхватно компесаторно обучение. Само 1% не участват по никакъв начин в обучението“, категоричен бе Вълчев. „Засега не смятаме да се изместят датите за матурите. Имаме създадена организация за провеждането им“, информира министърът.

Според Красимир Вълчев, учениците са по-малко заразни, а проблемът е класната стая, където има много взаимодействие, което допринася за разпространението на заразата. Ако се носят маски, вероятността за предаване на вируса е много по-малка“, смята министърът на образованието. Той увери, че кандидат-студенскта кампания също няма да се отлага. Семестрите ще приключат с оценяване в електронна среда, а където има практически изпити, ще се проведат присъствено. 19 000 учители са заявили желание да се ваксинират, но продължават да се записват, без да включваме и непедагогическия персона, където също има много желаещи“, заяви образователният министър.

„Никога досега не е имало толкова средства за образование. Инвестирахме в учителите, в материалната база. Убеден съм, че това, което правим в образователната система, ще даде резултат“, заключи Красимир Вълчев.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share