Министър Борисов: Бюджетът е рационален, насочен към хората и икономиката

Министър Борисов: Бюджетът е рационален, насочен към хората и икономиката

Това е първият бюджет, който е рационален и е насочен към хората и икономиката. Бюджетът трябва да го гледаме и успоредно със средствата от ЕС. Има много средства за бизнеса, подчерта министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на БТВ предложената от правителството план-сметка на държавата за следващата година.

„В бюджета има акцент върху образование, здравеопазване, дори и върху армията. Бюджетът трябва да го гледаме успоредно със средствата, които идват от ЕС. 400 млн. лева са отделени само за бизнеса. Ние наистина инвестираме в бъдещето и нашата икономика. Най-важното е да инвестираме в хората – основният фактор на нашата икономика“, коментира икономическият министър.

Мнението на експерти, че заради новия бюджет страната ни влиза в дългова спирала според Борисов е нереално. По думите му правителството разполагам с голям пакет от хоризонтални мерки. „Не бих се съсредоточил върху отделни сектори. Намаляването на ДДС-то за туризма бе добра мярка, имаше увеличаване на приходи от данъци и ДДС, което запази икономиката ни в добра кондиция. Намалената ставка изсветли голяма част от сектора“, коментира намаляването на ставката министърът.

Борисов отправи апел към гражданите да спазват мерките, за да продължи икономиката да работи. Министърът е в карантина заради заразени с коронавирус в ресорното му министерство. Последно направения му PCR тест е отрицателен. „Имахме трима служители с COVID-19, спазвахме мерките, но при нови тестове, се оказа, че имаме още няколко служители, започвайки от шофьор до ръководни нива и затова се самоизолирах“, обясни министърът.