Министър Ангелов: По 600 лева допълнително ще получават лекарите на първа линия

Министър Ангелов: По 600 лева допълнително ще получават лекарите на първа линия

236 млн. лева ще бъдат отпуснати за лекари, сестри и санитари на първа линия в борбата срещу COVID-19 от 1 януари догодина. Това обяви в Бургас министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По думите му по 600 лева допълнително ще получават лекарите, плюс допълнителният финансов стимул от по 1000 лв, който те и сега получават, за медицинските сестри увеличението ще бъде с 360 лв., а за санитарите – 120 лв., уточни здравният министър. Проф. Ангелов е категоричен, че COVID кризата в държавата е овладяна.

Бургаска област увеличава броя на леглата за лечение на пациенти с COVID- 19. Те ще бъдат 20 процента, а не 10%, както досега.

Решен бил и проблемът в Бургас, където често пациенти са връщани поради липсата на свободни легла в болниците. „От утре ще бъдат разкрити още 50 легла за пациенти с COVID-19, заработва и единната информационна система, която показва къде има свободни легла в отделенията.“, каза още той.

Той отхвърли нападките на президента Румен Радев, че ситуацията около коронавируса била изтървана. Здравният министър уточни, че се работи непрестанно.

„От 1-ви с моя заповед са разкрити 377 легла, т.е. от 20 до 40 % всички болници в областта са отделили легла за лечение на COVID-19”, обясни директорът на РЗИ – Бургас д-р Георги Паздеров, цитиран от Нова телевизия.

Търсят се варианти и в останалите лечебни заведения. От днес със заповед на директора на РЗИ в Бургаска област се разкриват нови 94 легла, които ще бъдат обособени за лечението на пациенти с COVID-19. Преструктурират се и медицински екипи, които да поемат работата в обособените отделения.