Министърът на туризма очаква силен зимен сезон

Министърът на туризма очаква силен зимен сезон

Силен зимен сезон, прогнозира за Хоризонт министъра на туризма Илин Димитров, предаде БНР. Очакваното увеличение на туристите е между 7 и 11 %.

От всички пазари на зимния ни туристически продукт се очаква увеличение на броя на туристите, каза Министърът на туризма Илин Димитров:

„От Великобритания – 30% по данни на основните партньори там. От Израел – изключително сериозен интерес. Самолетите са пълни, чартърните програми са много активни. От турците имаме изключително завишен интерес. От Румъния беше признато от техния министър на изложението, че сме пазар номер едно в Румъния. В момента зимните ни курорти са с топ оферти и са предпочитани“.

Планинските курорти са готови да посрещнат гостите си през тази зима, те са изключително активни в посока развитие на услугата, каза министър Димитров. Той даде пример с курорта Банско, който е представил пред министъра своята инициатива:

„Искат да започнат да строят летище, което ще привлече много повече платежоспособни туристи – все пак с частни самолети ще идват, което е чудесна идея. Другата им идея е да се направи зелен град. Това означава повечето автомобили, които са на хотелите и общината, да бъдат електромобили“.

Министерството на туризма ще покани инструктори от най-стария и най-известен европейски справочник за хотели и ресторанти Мишлен, за да бъдат организирани обучителни курсове и обекти, които могат да отговорят на изискванията да кандидатстват за придобиване на звезди Мишлен. В момента няма нито един такъв ресторант в България, каза още Илин Димитров.