Милен Любенов: Контактната група не доведе до нищо, вървим към нови избори

Вървим към нови избори, защото виждаме, че изминалият един месец от провеждането на парламентарните избори, беше пропилян. Причината е, че най-голямата по численост парламентарна група не направи сериозни усилия за търсене на мнозинство. Видяхме, че контактната им група не доведе до нищо. Това не е продуктивно, трябва да се подходи рационално и ГЕРБ да потърсят контакт и сътрудничество с партии, склонни да сформират правителство с тях. На този етап на контактната група и разговорите с Иван Гешев откликнаха ДПС и „Български възход“. През следващите седмици отново ще видим една такава игра от страна на политическите партии, още повече щом стана ясно, че Правната комисия ще разгледа връщането на хартиената бюлетина. Това заяви политологът доц. Милен Любенов в ефира на „Денят ON AIR“.

Според политологa проф. Росен Стоянов е по-добре „да се лишим от 400 000 души, които не излизат да гласуват заради страха си от машините, отколкото да допуснем 400 000 недействителни бюлетини“.

„Възможно е да се случи нещо – ако не коалиция, то поне една подкрепа за съставяне на правителство на малцинството“, подчерта той.

Събеседникът му е на мнение, че коалицията на малцинството би била работещ вариант, ако „има предварителна договорка между определени партии, че ще следват дадена програма, а недостигащите гласове ще идват от друга партия, която ще ги подкрепя“.

„ДПС и „Български възход“ са двете партии, които са склонни да се коалират с ГЕРБ. Общо те има 115 депутати, така че им трябва още малка подкрепа. Видяхме, че по определени теми БСП влезе в този разговор. Не бих изключил подобна коалиция, ако сте стигне до третия мандат“, коментира проф. Стоянов.

В студиото на Bulgaria ON AIR Любенов каза още, че ако третият мандат бъде връчат на БСП, той е обречен на провал.

Двамата гости коментираха и решението на служебния кабинет да не изготвя нов бюджет. Те го подкрепиха, тъй като по думите им зад бюджета трябва да стои ясно парламентарно мнозинство, което липсва към момента.

Доц. Любенов е на мнение, че предложението на ГЕРБ за намаляване на цените на горивата с 1 лева противоречи на всякаква пазарна логика. Политологът го определи като „предизборен ход, върху който ще се упражняват партиите следващата седмица“.

Обект на дискусията бе и предоставянето на оръжия за Украйна.

„Политическите партии ще направят търговия с решенията по този и други въпроси, без да сме наясно кой какво залага и предлага“, обобщи проф. Стоянов.

Събеседникът му заключи, че „най-сетне трябва страната да изпрати военна помощ за Украйна“, тъй като вече сме изпуснали този подход като метод за модернизация на своята армия.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share