Милен Любенов: ГЕРБ и ДПС движат съдебната власт, Гешев няма перспектива

Гешев няма перспектива за политическа кариера. Няма нужния авторитет, като главен прокурор още повече делегитимира работата на институцията, няма позитив зад гърба си като работа, мотивира се политологът Милен Любенов пред Bulgaria ON AIR.

„Едва ли има изненадани. Седмицата след атентата, той много бързо промени своите позиции на 180 градуса, вероятно това е било подготвено още тогава по командата на тези, които са избрали ВСС. ГЕРБ и ДПС – тези две политически партии движат съдебната власт“, заяви още политологът.

„Видяхме, че има мнозинство и то действа единно, защото се ръководи от определени политически цели и със сигурност Сарафов не е избран случайно за поста и едно от първите му решения беше за ревизия, свързана с исканите имунитети“, добави доц. Любенов.

За него няма разлика между Гешев и Сарафов, който също е „част от статуквото в прокуратурата, което 10 г. не даде резултати по отношение на корупцията и в борбата с организираната престъпност“.

Политологът Теодор Славев вижда желание в Сарафов да управлява дълго.

„Той започна да окомплектова екип, човек, който временно ще изпълнява длъжност прави екип – прекомандироване, със стратегически визии и цели за прокуратурата. Няма да се изненадам този ВСС да избере следващ главен прокурор и това да не може да бъде спряно от ВКС“, заяви Славев, който определи Сарафов като „непригоден“ за главен прокурор, както е бил и Гешев, тъй като неговата кариера се е развила по времето на ГЕРБ.

Славев подчерта от своя страна, че не само в съдебната власт има криза, а важни кадрови решения предстоят и за БНБ.

„Управителят на БНБ е с изтекъл мандат, а ние искаме да влизаме в Еврозоната, ние и еврокомисар нямаме“, коментира Славев.

И двамата политолози изразиха позиция, че местните избори може да доведат до раздор в редиците на ПП-ДБ, а ключово ще бъде решението за кандидата за кмет на София.