Милен Велчев разгроми проекта за Бюджет 2021, бил „предизборен“

Бившият финансов министър Милен Велчев разгроми в национален ефир проекта за Бюджет 2021, като го нарече „предизборен“ и с особена тежест за следващите управляващи.

Велчев е на мнение, че наследникът на Кирил Ананиев ще трябва много да се потруди след такива необмислени харчове и очерта тежки трудности при излизането от т.нар. дългова спирала.

Недостатъците в бюджета според Велчев са в социалната сфера. Като пример той посочи раздаването на детски надбавки на всички. „Тези пари трябва да се разпростират над нуждаещите се. Не виждам защо моят син трябва да се подпомага. Много хора няма да оценят този разход, които направи държавата. Въпреки че правителството подчертава, че това е временна мярка, аз нямам основание да смятам, че което и да е правителство след това няма да устои на искането за удължаването на мярката“, коментира Милен Велчев пред Би Ти Ви.

Юпито допълни, че предстои да се види какви мини се залагат за следващия кабинет и с увеличението на пенсиите. „Такава голяма система трудно може да бъде взривена, но начинът, по който се предлага това увеличение на пенсиите търпи значителни критики“, посочи той с уточнението, че различното процентно увеличение на минималната и максималната пенсия ще доведат до липса на мотивация на работещите да се осигуряват.

„Увеличаването на заплатите в публичния сектор не бива да изпреварва ръста на заплатите в частния сектор, защото по този начин се източват живителни сили от частния сектор, на който разчитаме да повдигне икономиката и да ни извади от кризата“, каза още Велчев. Според него мярката 60/40 продължава да действа, като за най-засегнатите сектори като туризма тя е дори 80/20. „Тя помага на тези, които все пак имат перспективи да оцелеят. Друг въпрос е как се администрира тази мярка, защото само неколкостотин милиона са похарчени от началото на пандемията, след като очакванията бяха за повече от милиард“.

Ново затваряне на бизнесите няма да доведе до нищо блестящо, „но трябва да гледаме и от добрата страна на монетата. Когато излезем от кризата, ще има възможност за нови инвестиции в по-перспективни отрасли“, смята още Велчев. Сред отраслите на икономиката на бъдещето той определя зелена енергетика, производство на електромобили и всичко, което е свързано с информационни технологии.

Междувременно Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда днес държавния бюджет за 2021 г., както и парите в здравната и социалната сфера за следващата година. Тристранката ще заседава онлайн заради увеличаващия се брой заразени с коронавирус.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share