Микробиолог №1 у нас: Изоставаме много с ваксините!

Трябва по-широка кампания за ваксинирането, защото страната ни много е изостанала в този процес. Това коментира пред Нова телевизия проф. Пенка Петров, директор на Института по микробиология към БАН.

Проф. Петрова подчерта, че и трите ваксини гарантират по-леко протичане на заболяването. Тя коментира още, че страната ни много е изостанала с процеса на ваксинация.

По думите на микробиолог №1 учителите и лекарите трябва да са най-информирани и не може да проявяват скептицизъм. „Трябва с чувство на отговорност да се ваксинират.“, коментира още тя. Според нея у нас няма достатъчно пунктове за имунизиране. Освен това е нужна по-широка кампания за ваксиниране

„Мерките са достатъчни, стига да се спазват. Няма нужда от повече мерки, а широка кампания за ваксиниране“, коментира още проф. Петрова.

По отношение на ваксината на Johnson & Johnson проф. Петрова обясни, че е еднодозова с 66% ефективност, което е повече от противогрипната, която е с 40-50% защита. За антигенната ваксина Novavax тя обясни, че е патогенна ваксина, действа по различен начин, вкарват се вирусни протеини и срещу тях се изграждат имунен отговор.

По думите на проф. Петрова е подобна на разработваната у нас ваксина от учените на БАН, която съдържа пептиди. Трябват още средства, за да се произведат повече дози и да се тества на миши модели. Проф. Петрова изрази задоволство, че здравния е дал зелена светлина да се запознае с работата на учените от БАН.

Previous post 250 тона хероин на година минават през България
Next post Само началници у нас! Внасяме си работници от Турция и Молдова