Миков: Тези, които останаха извън Националния съвет, пречеха на „одесняването“ на БСП

Тези, които отсъстват от Националния съвет, пречеха на „одесняването“ на БСП. Тази теза защити бившият лидер на БСП Михаил Миков пред bTV. Пълната промяна в БСП след инфарктен конгрес Миков определи като „одесняване“ на БСП. По думите му тази политика се налага от Корнелия Нинова.

Миков видя и мълчалива подкрепа към ГЕРБ по време на частичните избори в събота.

„По време на конгреса се проведоха 24 частични избора, които са ясен индикатор за състоянието на нещата. От тези 24 частични избора – имаше в две общини, БСП не издигна кандидат – Стрелча и Септември, общини, в които БСП в годините още от времето на съпротивата има трайно присъствие. В едната община не подкрепиха кандидата на АБВ, чийто председател беше гост на конгреса, а този на ГЕРБ. В другата община имаше един кандидат, съпругата на въпросната кандидатура на ГЕРБ, който е отстранен заради конфликт на интереси. БСП не издигна кандидат като мълчаливо подкрепя този на ГЕРБ“, смята Миков.

Според него основни принципи на социалистическата партия от последните 30 години са нарушени.

„БСП членува в Партията на европейските социалисти, отстраняването на Станишев е ясен знак за курса на БСП, знаете, че в ръководството видни представители са симпатизанти на Орбан. Визирам не само Нинова, която е заявявала своята позиция, визирам и Румен Овчаров. Когато се говори за промяна виждаме, че той заема все по-високи и по-високи, и важни отговорности“, каза още Миков.

Той не смята, че БСП ще напусне ПЕС, но всичките й действия говорели за това, че усилията са насочени към самата власт като такава, но не се отстояват никакви принципи на левицата.