Метеоритен дъжд 2 пъти през декември

Метеоритен дъжд 2 пъти през декември

Два пъти през декември ще бъдем свидетели на звезден дъжд в небето. Първият ще бъде заради активирането на потока Джеминиди, които ще наблюдаваме в периода 7-18 декември. Те ще достигат своя пик от 120 метеора в час на 14.12.2021 г.

Джеминидите са кръстени на съзвездието Близнаци, откъдето идват метеорите. Метеорният поток е причинен от обект на име 3200 Фаетон, който се смята за изгаснала комета. Буквално няколко дни след тях отново ще има небесен спектакъл заради Урсидите, които ще бъдат последни в „програмата“ за 2021 г, започвайки на 17.12.

Радианът на потока е в съзвездието Малка мечка, а интензивността е до 10 метеора/час. Те са значително по-слаби от Джеминидите, но пък за сметка на това дават възможност да се зърнат наистина ярко светещи метеори.

Възможно е да видите „падащите звезди“ и от прозореца на дома си, но за да сте сигурни, че ще се насладите на небесното зрелище, е най-добре да потърсите място, далеч от градските светлини. И за да направите преживяването наистина специално, не забравяйте да си намислите желание.