Меркел: Германия няма да издържи второ затваряне

Германия не може от икономическа гледна точка да си позволи нов локдаун, тоест „затваряне“, както при първата вълна на епидемията от коронавирус през пролетта. Ситуацията трябва спешно да бъде овладяна, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от световните агенции. Това канцлерът каза след среща с премиерите на федералните провинции, на която бяха договорени допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса.

Приехме бюджет, който предвижда само за тази година нов дълг от над 250 млрд. евро. Поради тази причина не можем да си позволим, включително икономически, втора вълна на ограничения като тази през пролетта със същите последици, каза Меркел, като допълни, че не става дума само за здравната система.

Канцлерът подчерта, че страната е в критичен етап на борбата с Ковид-19 и поведението на хората през следващите седмици ще има решаващо значение.

На срещата е било договорено затягане на правилата за носене на маски, както и по-ранен час на затваряне на баровете в райони с високи нива на заразяване.

Препоръчва се маските, които от април са задължителни в обществения транспорт и магазините, да се изискват задължително и в обществени пространства, където хората са близо един до друг в райони с над 35 новозаразени на 100 000 души седмично.

В райони със заразени над 50 на 100 000 души седмично обществените и частни събирания ще бъдат ограничени до 10 души.

Меркел призна, че резултатите от срещата не са напълно удовлетворителни. Не е било постигнато единодушие дали да се въведе единна забрана за движение на гражданите от т. нар. рискови зони – райони, където за седмица броят на заразените надвишава 50 на 100 000 жители.

Тази тема ще се обсъжда и след есенните ваканции, които започнаха тази седмица в някои провинции. Наблюдатели вече анализират, че разнообразните противоепидемични правила в децентрализирната политически система в Германия объркват хората.

Канцлерът призова младите хора да дадат своя принос в борбата с пандемията, като се откажат от купоните, след като няколко пъти частни празненства бяха сочени като причина за локализирани огнища на коронавирус в германски градове.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share