Медици от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ излизат на протест срещу оставката на директора

Медици от университетската болница „Св. Иван Рилски“ ще се съберат на протест пред лечебното заведение срещу подадената от директора д-р Дечо Дечев молба за освобождаване на поста.

Самият д-р Дечев потвърди по-рано пред БТА, че е внесъл такава заради липсата на приемственост в системата и честата смяна на политиката.

Протестът беше обявен от синдиката „Защита“ – оттам твърдят, че няма основание д-р Дечев да подава оставка и, ако молбата му бъде приета, медиците ще протестират ежедневно и може да се стигне до искания за оставката на здравния министър и на цялото правителство.

От „Защита“ са изпратили писмо, свързано с проблема, до министър Меджидиев и до премиера Гълъб Донев.

В позицията им до медиите се посочва, че Дечо Дечев е един от най-успешните мениджъри на болницата, осигурил финансова стабилност и добри условия и за работещите, и за пациентите.

От синдиката смятат също, че това е опит за натиск срещу директора и болницата, която е „апетитна хапка, за да бъде разграбена и унищожена“ и припомнят, че медиците в спешните центрове и заетите в държавни и общински болници все още са в готовност за протести заради неизпълнени от държавата ангажименти.