Математик: Никой не иска локдаун, но накрая просто ще се случи

Математик: Никой не иска локдаун, но накрая просто ще се случи

„Никой не иска локдаун, но накрая просто ще се случи, защото болниците ще се запълнят, хората ще почнат да умират по стълбите. Няма как да знаем, ние не изпълняваме нищо. И просто без значение кой е на власт – накрая ще се наложи (локдаун, бел. ред.). И дори и ваксинираните ще трябва да си останат. Ние нямаме авторитети. Ние не сме божества и когато си отиде някой наш близък – тогава отиваме да се ваксинираме“. Това заяви математикът д-р Лъчезар Томов пред БНТ.

И призна: „Аз вече се уморявам“. Томов заяви, че целта на всички е в световен мащаб да се подтисне вирусът. Той каза, че трябва да се спре появата на нови мутации. 10 пъти се сваля броят на починалите след ваксини, настоя още той.

Сегашната вълна може много лесно да повтори това, което се случи миналата есен. Сега може да има 100 000 активни случая с 13 000 в болница. Трябва да имаме предвид, че „Делта“ вариантът е по-заразен и с изключително много копия. Томов предупреди, че може да се отворят сериозни клъстери заради началото на учебната година. Специалистът препоръча да се носят най-хубавите маски в училище, за да е по-безопасна средата. Томов обърна внимание, че се знае, че COVID-19 се разпространява на места с повече струпване на хора. По думите му именно за това и се цели това ограничение на събирания като празненства.