Математик: Заразените с COVID-19 у нас са тройно повече от обявеното

Математик: Заразените с COVID-19 у нас са тройно повече от обявеното

В Англия имаше по-лошо управление на епидемията от България – оставиха училищата до последно отворени. Това заяви пред Нова телевизия математикът Лъчезар Томов.

Видяхме как се празнуваше по Коледа със заразената певица Глория – какви правила ще се спазват в заведенията, ако отворят, попита експертът.

Репродуктивното число е много ниско – 0.7, но реално не знаем как се движи то, защото децата не се тестват. За този вирус се знае, че засяга децата по-ефективно от възрастните. Ако се тестват деца, то репродуктивното число ще скочи над 1, разкри Томов.

Няма да стигнем до 70% ваксинирани у нас, но ако имаме доставки, може да се използват всички дози до лятото. Затова обаче трябва масирана кампания за имунизация, за да видят хората, че няма опасност от ваксината. Нека да се говори и с хора, оцелели от вируса, но нетрудоспособни, защото имат усложнения и кардиологични проблеми, заяви той.

„Ако имаме ваксината на АстраЗенека, то до края на лятото ще може да ваксинираме 2 млн. българи“, каза Лъчезар Томов.

Активните случаи са 29 000 официално, умножете го по 3-4 – т.е има 70-80 хиляди преносители на вируса, съобщи математикът. „Видяхте, че можем да контролираме мерките – новият щам е по-заразен, но не много по-заразен – всичко зависи от обществото“, завърши Лъчезар Томов.