Математикът Томов избухна: За да има мир – антиваксърите в Сибир! И локдаун

Математикът Томов избухна: За да има мир – антиваксърите в Сибир! И локдаун

Най-ваксинираният сектор в страната с една заповед на РЗИ трябва да остане без работа. Само те. Това заяви пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

„Ние застанахме зад служителите си и решихме да бойкотираме тази заповед в частта й вечерен час. Няма как да обясним на доброволно ваксиниралите се млади хора защо остават на улицата“, отсече той.

Що се отнася до финансовото стимулиране за ваксинация, той заяви че от бизнеса, който той представлява, са направили предложение да се дават повече от 75 лв. „На младежите в Гърция бяха дадени повече пари“, посочи той.

По думите на Алибегов, субсидираният локдаун е единственият разумен.

„За да има мярка, трябва да има бюджет зад нея. И система на изплащане. В добрия вариант всичко отнема 60 дни. Мерките се правят предварително. В Българя мерки за бизнеса няма никакви за евентуално затваряне. Спазихме всичко, което можем да направим, за свободна среда“, подчерта Алибегов.

„Много вероятно е, ако нещата продължат по този начин, ваксинираните да излязат да протестират за правото си на труд“, прогнозира той.

„Държавата показа своето безсилие в парламента, където не можа да въведе зелен сертификат. Ние имаме четворно ограничение. Как по този начин ще се пребори пандемията?“, попита Алибегов.

„Изпълнили сме всички изисквания – и местните, и на СЗО, а заведенията са затворени“, разгневи се той.

Според математика Лъчезар Томов у нас не се мисли дългосрочно. „Населението е ниско ваксинирано, само 18 000 са ваксинирани в трудова възраст. За да има мир – антиваксърите в Сибир. Не може само заведенията да се проверяват за сертификати, а в парламента – не“, отсече той.

„Сега бих направил локдаун, децата боледуват много, здравната система е претоварена. Има ръст на случаите. Само при алфа варианта нямаше претоварване. 60% от починалите от ковид бе от делта варианта. Сега сме още по-неподготвени.

При нас става все по-зле. Добре, че Омикрон е по-лек. Нещата не вървят добре“, коментира той. „Аз не бих махнал зелените сертификати, докато не се ваксинират децата“.

„Най-дискриминирани в момента са ваксинираните. Няма никаква гаранция кога ще свърши тази епидемия у нас. Няма гаранция, че всяка следваща мутация ще е по-лека“, посочи математикът.

„Епидемиите ще зачестяват и ще стават все по-тежки, трябва да се мисли с години напред. Вече няма да има класически епидемии, а такива, ако ги оставим“, предупреди той.