Математикът Петър Велков: Заблуда е, че всеки втори българин е срещнал вируса

Математикът Петър Велков: Заблуда е, че всеки втори българин е срещнал вируса

Хипотезата, че 43% от българите вече са се срещнали с коронавирус, огласена от проучването на „Цибалаб“, е получена от ужасяващо неправилно методологическо изследване. Това заяви математикът Петър Велков, който се занимава с математически анализи на тема ваксинации и развитие на ковид пандемията.

Според него, освен че разчитат на непредставителна извадка, данните крият реална опасност за провал при управлението на кризата. Вредата е в две посоки. На първо място, тази подвеждаща информация създава грешно усещане за спокойствие сред обществото. На второ място, защитава управленската политика на отменяне на мерките за борбата с ковид, твърди Велков.

В случая с проучването на „Цибалаб“ проблемът се крие в малкия брой проби, които са били изследвани. За някои общини са направени заключения на базата на 60 теста. Освен това то се касае до много специфична група от хора, които са избрали да отидат да се изследват в една лаборатория потенциално заради наличието на някакви оплаквания.

Според него затишието в разпространението на ковид, което наблюдаваме в момента, се дължи на няколко фактора. Един от тях е топлото време, което само по себе си не спира вируса, но е предпоставка да прекарваме повече часове на открито, където не се заразяваме толкова лесно. Преболедувалите и ваксинираните с поне една доза, които към момента са около 13.8%, също имат роля за потискането на разпространението.

Последният аргумент за спада на новите случаи е фактът, че все още индийският щам не е у нас. Велков коментира, че той е до 60% по-заразен от британския.