Масларова изпълзя: Тези 50 лева за пенсионерите не са справедливи

Във всяка една пенсионна система трябва да има устойчивост, адекватност и сигурност. В пенсионната политика решаването на нещата политически е несправедливо. Разбира се, че няма нищо лошо в това пенсията да стане 500 или 1000 лева, но когато и другите пенсии се придвижват нагоре. Това заяви в сутрешния блок на bTV бившият социален министър Емилия Масларова (2005-2009).

,,Най-справедливо е това, което направихме през 2008 г. с преизчисляване на всички пенсии, защото тогава постъпваш коректно. За мен увеличаването на минималната пенсия намалява диференциацията и обижда хората, които са работили толкова много години“, допълни Масларова.

Относно месечната добавка от 50 лева към всички видове пенсии, бившият социален министър посочи, че това е вид социално плащане, помощ и няма нищо общо с пенсионната система по същество.

Това е политическо решение. Даването на 50 лева на всички пенсионери не е справедливо, защото това са над един милиард лева и по този начин демотивираме младите хора, смята тя.

Емилия Маслароа отбеляза още, че решението да не се повишава максималният осигурителен праг също е несправедливо.