Мартин Скорсезе: Киното се обезцени

В есе в списание Harper’s, посветено на филмовата легенда Федерико Фелини, Мартин Скорсезе критикува обезценяването на киното.

„Още преди петнадесет години терминът „съдържание“ се чуваше само когато хората обсъждаха киното на сериозно ниво и той беше в контраст и съизмерим с „формата“. След това постепенно се използваше все повече и повече от хора, които поеха медийните компании, повечето от които не знаеха нищо за историята на изкуството и дори не смятаха за нужно това“, пише легендарният режисьор.

Преди да се концентрира върху творческата еволюцията на Фелини и връзката му с режисьора, Скорсезе задава въпрос, за да подчертае проблема с дигиталната ера: „Ако по-нататъшно гледане се основава от алгоритъма на това, което вече сте гледали, а новите предложения се различават само по предмет или жанр, къде тогава е мястото на изкуството в киното?”

Есето е в духа на публикацията на Скорсезе в New York Times през ноември 2019 г., в която той обясни защо филмите на Marvel приличат повече на тематични паркове, отколкото на кино. Той определи настоящата индустрия като „негостоприемна за изкуството“.

Писмените му аплодисменти на Фелини са засенчени от фокуса му върху това, че модерната филмова индустрия проваля нашата култура.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share