Марта Басино и Матийо Февр спечелиха първите в историята световни титли в паралелния слалом

Италианката Марта Басино и франзуцинът Матийо Февр спечелиха първите в историята титли в паралелния гигантски слалом на световното първенство по ски-алпийски дисциплини в италианския курорт Кортина д’Ампецо. Това е нова дисциплина, която дебютира в програмата на шампионатите на планетата.

Всъщност златото при жените бе поделено между Басино и австрийката Катарина Лийнсбергер. В битката за златото австрийката спечели първото спускане, но правилото, че максималното изоставане на даден състезател на старта на второто спускане може да е не повече от 0,50 секунди изигра лоша шега. Във второто спускане, Басино бе на по-бързото – червено – трасе, като двете състезателки завършиха едновременно. Първоначално организаторите присъдиха титлата на Басино, заради нейния пасив на старта на второто спускане, но след преразглеждане, те промениха своето решение. По този начин, Басино и Лийнсбергер си поделиха първата титла в паралелната дисциплина на световно първенство.

За Австрия пък спечеленото отличие е номер 298 от световни първенства в историята.

В малкия финал французойката Теса Уорли надделя над Паула Молцан (САЩ) и взе бронза.

Франзуцинът Матийо Февр победи в големия финал при мъжете с общо 48 стотни Филип Зубчич от Хърватия, след като беше по-бърз и в двата манша. Така Февр донесе първо злато на Франция от шампионата.

Бронзовото отличие стана притежание на швейцареца Лоик Меяр, който в малкия финал спечели срещу Александер Шмид (Германия). Шмид падна и не успя да завърши втория манш. За Меяр това е втори бронз от шампионата, след като завърши трети в алпийската комбинация.

Днес световното първенство продължава със смесеното отборно състезание в паралелния слалом.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share