Мария Цънцарова драпа за NOVA, те не я отразиха

Едно от известните лица на bTV разказа за дългите си премеждия с NOVA. Става дума за Мария Цънцарова, която в продължение на цели 5 години не успява да получи мечтаното място при конкуренцията.

Историята на младата тв водеща е живо доказателство, че всичко е възможно, стига да имаш ясна цел. Именно следвайки тази идея, тя попада в телевизията още като студентка и успява да се превърне в медийна сензация, въпреки че в продължение на цели 5 години й повтарят едно и също обезкуражаващо изречение: „Не си подготвена!”. Това обаче не само, че не я отчайва, но й дава сили да се бори още по-решително за място в професията, която избира още в 4-и клас – журналистиката.

Да работи в телевизия е голямата мечта на Мария Цънцарова още като дете. В забавачката тя иска да стане актриса. После решава, че е по-добре да води кулинарно шоу. По онова време е в началното училище и, логично, не може дори да изпържи яйца, но си представя колко интересно би било да показва на хората как да си приготвят вечеря. Тази мечта угасва още в 4-и клас, за да отстъпи място на желанието на момичето да стане журналист.

По онова време за познатите на малката Мария е трудно да приемат сериозно нейния интерес към медиите. Момичето е родено и израснало в малкия подбалкански град Карлово, където излизат два вестника и има само един кабелен тв канал. Родителите й нямат нищо общо с медийния бизнес – баща й е инженер, а майка й – агроном. Въпреки това те подкрепят мечтата на детето си, насърчавайки го да се запише в клуб „Млад журналист”. Там Мария прави първите си стъпки като репортер, а на 16-годишна възраст успява да вземе и първото си голямо интервю – от тв водещия Драгомир Драганов-Чая, който по онова време пее с Лили Иванова. Срещата става след концерт на Драго и Лили. Мария подарява цвете на примата, която я целува на сцената, а по-късно успява да разговаря и с емблематичния водещ.

Това интервю вероятно е прибрано някъде в архивите на Цънцарова като нейното първо голямо постижение в професията, постигнато още преди да завърши гимназия. След дипломирането идва време за избор на специалност във висше учебно заведение, който за Мария е направен от години – „Журналистика” в СУ „Св. Климент Охридски”. Кандидат-студентският й изпит е на 15 юли 2005 г. – ден, който водещата сигурно никога няма да забрави, защото това е първият път, в който камерите на националните телевизии се насочват към лицето й. По случайност момичето е разпределено да държи изпита в залата, в която се тегли и изпитната тема по литература. В онези години изпитът е събитие от първостепенно значение за държавата и репортери от всички национални медии са се струпали, за да го отразят. Един от членовете на комисията пита дали има желаещ да изтегли темата. Вижда се една-единствена вдигната ръка. Оказва се на дребно момиче, което с усмивка и бърза крачка се отправя към кутията с темите и вади лист, на който пише: „История и избор в романа „Тютюн” на Димитър Димов”. Докато квесторите изписват заглавието на черната дъска, журналистите обграждат момичето и го питат как се казва, откъде е и какво иска да учи. „Мария Цънцарова от Карлово. Кандидатствам „Журналистика”, отговаря момичето.

Година по-късно то попада в Нова телевизия като стажант-репортер – на стаж, който е задължителен за всеки студент във Факултета по журналистика. Но вместо да остане само месец, да вземе бележка от шефа на новините и да се отдаде на лятна ваканция, както правят повечет й колеги с курса, Мария решава да използва шанса си. Тя започва да работи усилено и остава в телевизията с години. Иска да отразява политическия живот на страната, но й казват, че не е подготвена. Налага се сама да измисля темите, по които работи. Започва да следи всички мейли в редакционната поща и, когато види сигнал за нередност, да прави репортаж по него. Не просто отразява проблема, а търси причините за възникването му. Така постепенно започва да се оформя като разследващ журналист. Но независимо колко усилия полага, продължава да се сблъсква с изречението: „Не си подготвена!” всеки път, когато иска да работи върху нещо по-сериозно, което засяга цялото ни общество.

Така минават 5 години. Накрая я забелязват шефовете на новините в Би Ти Ви. Бъдещата звезда вече обмисля да се премести в кабеларка, само и само да й дадат шанс да работи по темите, които я вълнуват. И тогава идва предложението от Би Ти Ви – мястото, за което Мария от дете мечтае. Там тя получава шанс да се развихри и бързо печели славата на един от най-добрите разследващи журналисти в страната. Не се страхува да се вре между шамарите, защото мисли, че като е дребна и слаба, никой няма да й посегне. Но е попадала и в сложни ситуации, от които се е измъквала само благодарение на защитата от своите колеги. Най-накрая успява да осъществи и мечтата си да отразява политическите теми в страната.

За разлика от повечето увлечени в преследване на кариера млади дами, които забравят личния живот, за Мария Цънцарова най-важно остава семейството. Години наред тя е вярна на ученическата си любов – Симо Голев, с когото сключва брак през септември 2014 г. Сватбата е в родния и на двамата град Карлово, а на тържеството свири гарнизонният оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Войниците са изпратени лично от тогавашния командир ген. Димитър Шивиков. По-късно той е обвинен в злоупотреба със служебно положение и жестът му към младоженците става повод за нападки срещу журналистката. Но това не спира нейната кариера. Тя прави все по-силно и по-силно впечатление не само на шефовете си, но и на зрителите. Междувременно успява да роди и две деца. Големият й син Георги се появява на бял свят на Велика сряда през 2017-а, а малкият Костадин – две години по-късно. Майката работи дори когато е в напреднала бременност, позволява си само по година отпуск по майчинство и всеки път, когато се връща на екран, е все по-добра и силна в работата си – като че ли децата й дават сила, пише Хотарена.

Това лято се стигна и до отличаването й с награда за телевизионна журналистика „Свети Влас”. Преди да обяви името й, самият Мистър Панорама Иван Гарелов нарече младата си колежка „явление” в професията. Това стана малко след трите седмици, в които тя прие да замести колегата си Антон Хекимян като водещ на сутрешния блок „Тази сутрин”. В тези три седмици публиката буквално се влюби в Мария Цънцарова. Огромна част от зрителите дори не успяха да приемат титулярния водещ, когато зае обратно мястото си след лятната си отпуска. Те искаха да гледат неговата колежка. Мария обаче отдавна е намерила своето място в друго предаване – седмичното „120 минути” и рубриката си „На 180 градуса”. Този тип работа й дава възможност да се развихри като професионалист и в същото време да бъде с двете си малки деца. „Ако беше на екран всеки ден, кой щеше да гледа синовете й?”, коментират колеги на Мария в Би Ти Ви. Тя и съпругът й се грижат сами за момчетата, тъй като и бабите, и дядовците им живеят в Карлово. За да работи спокойно това лято, майката изпратила децата при роднините си в града, но веднага след отпадането на ангажимента побързала да ги прибере обратно при себе си. Следва месец и половина отпуска, в които всички се питат „Кога ще се върне Цънцарова?”.

Завръщането й е на 11 октомври – този път – за постоянно и без паузи. Плановете й засега са да работи в „120 минути” поне докато децата поотраснат. Но кой знае? Някой ден може да се върне в „Тази сутрин”.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share