Маргарит Цонев: Тази зима резервациите ще са в последния момент

– Г-н Цонев, какви са очакванията ви за предстоящия зимен сезон?

– Боровец е първото летовище на България, избран е именно поради благоприятното и лечебно влияние на въздуха. Очакванията ни за зимния сезон все още са неясни заради международната епидемична обстановка, но по-скоро не очакваме чужди туристи. В Боровец имахме летен сезон въпреки притесненията, но определено доста под обичайния. Всички хотели вложиха средства за изпълнение на изискванията и предписанията на институциите. Предвиждаме пазарът да бъде насочен главно към българските туристи.

– Какви посетители се срещат по-често в Боровец – българи или чужденци?

– Боровец е посещаван целогодишно от гости от различни националности.Традиционно при нас почиват туристи от Англия, Ирландия, Русия, Израел, Гърция, Турция и Румъния. Традиционно курортът посреща и български туристи през цялата година. Това, че Боровец е в близост до големи градове като София и Пловдив е и хубаво, и лошо. Хората често палят колата си и идват без предварително да са го планирали, за да покарат ски, а после се прибират у дома.

– Каква е продължителността на престоя на нашенци и чужденци?

– Българите предпочитат уикендите, тъй като изборът им на дестинация е спонтанен – разглеждат се оферти и се резервира на момента. При пазара с чуждите туроператори почивките се планират дългосрочно.

– С какъв друг вид туризъм най-често гостите на курорта съчетават своите ски ваканции?

– Това е строго индивидуално за всеки турист. В региона има много възможности за различни видове туризъм. Боровец е подходящ за почивка и спорт, могат да се посетят Рилския манастир, Сапарева баня и Рилските езера, Цари мали град, Стария Пловдив. Туристите идват при нас заради планината и връх Мусала. Това е изключително търсена дестинация през лятото – изкачват се и малки деца, и възрастни хора.

– Преди дни вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова издаде заповед за въвеждане на единни правила в зимните курорти. Смятате ли, че те биха отказали туристите от ваканцията им у нас?

– Хубаво е правилата да бъдат подробно разписани, за да знаят туристите какво се изисква от тях, а и предлагащите услугата да могат да се погрижат за безопасността на хората. Смятам, че туристите се научиха да спазват правилата, а и всички имат нужда от почивка на чист въздух и спорт след месеците у дома.

– Започнаха ли резервациите за Студентския празник, Коледа и Нова година?

– Мисля, че резервациите ще започнат по-късно, тъй като всички изчакват да видят как ще се развие ситуацията. Надяваме се пикът на заболелите да намалее преди Нова година и хората да започнат да организират коледните и новогодишните си събирания.

– Планирате ли да намалите цените на нощувките или пакетните пътувания, за да привлечете повече туристи?

– Всеки от колегите вероятно е направил подобни динамични предложения. В момента клиентите са чувствителни на тема аванси и връщане на пари, затова смятам, че усилията ще бъдат насочени към освобождаването на туристите от предварителни плащания. Това крие своите рискове за нас като доставчици на услугата, но е резултат от стремежа да създадем максимално добри условия на нашите гости.

– Много от градовете в страната се включиха в инициативата на Министерството на туризма и създадоха свое регионално меню за привличане на чуждестранни туристи. Ще бъде ли въведено такова и Боровец?

– Да, стремим се и предлагаме ястия от националната кухня. Моят опит показва, че чуждестранните гости харесват няколко родни предложения, а останалото се определя като „сложен експеримент” и ги избягват. Повечето от туристите, пристигащи у нас от други страни, са чували единствено за кебапчета, кюфтета и шопска салата. Фаворит са им още пълнените чушки, сиренето по шопски и мусака, докато тараторът е една от храните, която не одобряват.

* Маргарит Цонев работи в сферата на туризма от 10 години. Изпълнителен директор е на хотел в Боровец. Член на УС на БХРА от 8 години

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share