Малта – мистериозната страна на рицарите хоспиталиери

Омайни нимфи, тайнствени митове и легенди, тюркоазени води и безброй живописни пейзажи. Средновековни крепости, чудни катедрали от различни архитектурни течения, сладки рибарски селища и внушителни светилища – това е Малта, мистериозната страна на рицарите хоспиталиери.

Пресечна точка между три континента, островът моментално ви сблъсква с усещането за хиляди различни култури – от най-древните мегалитни храмове, появили се тук още преди египетските пирамиди, през следите, които оставили след себе си финикийци, гърци, римляни, византийци, араби, арагонци, нормани и хоспиталиери, чак до многобройните телефонни кабинки, които завещали и последните завоеватели на острова – великобританците.

Тук ще ви

посрещнат с италианската жизнерадостност

ще се натъкнете на гръцко спокойствие и ще ви се поиска да си откраднете малко от испанската сиеста. Ще можете да поплавате с лодка във водите на пещерата, в която Одисей корабокруширал, ще имате възможността да се отправите на дайвинг приключение из чудните средиземноморски води, ще похапнете от вкусната малтийска кухня, повлияна от италианските и арабските кухни, и какво ли още не…

Мистичният ореол около Малтийския орден, богатото културно наследство, красивата природа и топлият средиземноморски климат карат Малта да бъде изключително привлекателна за туристи през цялата година. А освен това почти невъзможно е да посетите острова на рицарите и да не чуете българска реч!

Малта е малка островна държава, която всъщност се нарежда първа в листата по този показател (както и за най-малко население – б.а.) в Европейския съюз. Любопитното е, че

макар и географски тя да лежи върху африканската континентална плоча

културно и исторически винаги се е приемала като част от Стария континент. Състои се от седем острова, които формират Малтийския архипелаг, като най-големият е и едноименният остров Малта, последван от Гозо. Между тях пък се разполага едно малко островче, което носи името Комино и има постоянни обитатели около десетина души, които отглеждат животни в големи ферми. Другите четири острова са напълно необитаеми.

Столица и главен град тук е Ла Валета – търговски, административен и туристически център на страната. Нейната история е тясно свързана с рицарите от Ордена на свети Джон (така наречените хоспиталиери), който е основан в Йерусалим по времето на кръстоносните походи и заради който наричат Малта „Страната на рицарите“.

Малката площ прави и разстоянията между градовете на острова почти незначителни и лесно проходими, въпреки че навсякъде ще откриете достъпен и евтин градски транспорт. Границите им са доста условни, почти недоловими и те често приличат по-скоро на квартали, отколкото на градове. И въпреки липсата на ясни граници всяко местенце тук си има своите отличаващи белези и специфичен чар, които го различават от останалите.

А ако ви се разнообразява, можете да изминете разстоянието от някои градове и с туристически ферибот или просто да си наемете кола, с която ще

може да прекосите целия остров само за един час

Освен сладките телефонни кабинки завещано в бившата британска колония е и карането отляво. Хилядите маркировки по пътя и преди пешеходните пътеки няма да ви позволят да забравите тази малка, но важна подробност.

Това далеч не е единственото, което напомня за Англия. Освен малтийския език, който е единственият семитски език, официален за европейска държава, и единственият такъв, използващ латиница, тук всички говорят и на английски. Езикът на Шекспир е вторият официален в страната, а малтийците го изучават задължително и ако го знаете, съвсем няма да имате проблеми с комуникацията. Причината за всичко това е ясна – с Парижкия мирен договор от 1814 г. Малта официално влиза в състава на Британската империя. Малтийското население е било под изключителната протекция на Великото кралство в културно и икономическо отношение и този контрол, продължил чак до 1964 г., когато Малта получава независимост, е

оставил траен отпечатък върху културата и привичките

на местното население.

Отпечатъци на Малтийския архипелаг са оставили и множество други народи. Останки, завещани още от най-древните посетители на островите, можем да видим в лицето на неговата храмова култура, или т. нар. Мегалитни храмове, два от които включени в списъка на ЮНЕСКО.

Издигането на островите от дъното на Средиземно море са възможност, а косвено и причина за заселването му още около 5200 г. пр.н.е. Пришълците лесно преминали 93-километровото разстояние от Сицилия и само хилядолетие по-късно започнали да строят множество храмове, за които някои археолози смятат, че са най-старите праисторически градежи в света. Храмовият период продължил до около 2500 г. пр. Хр., като се предполага, че някъде около това време е изчезнала древната цивилизация, построила Мегалитните храмове. Все още обаче никой не знае точно какво се е случило с нейните представители.

И ако този древен пласт от историята е привлякъл вниманието ви, може би ще искате да отделите време да посетите

Джантия на остров Гозо – най-ранният и най-известен храмов комплекс

тук. Древните храмове в него се състоят от три стаи, които са разположени във вид на трилистна детелина, за която учените смятат, че символизира миналото, настоящето и бъдещето. Огромните камъни се държат на място си само благодарение на собственото си тегло, а градежите са издигнати без метални инструменти и преди появата на колелата. Срещу вход от 9 евро първо ще можете да минете през музея с артефактите, намерени при разкопките, а после една чудна пътека ще ви отведе до самите храмове. Гледката е зашеметяваща и до последно ще ви кара да се питате как изобщо са били поместени там тези огромни каменни блокове…

Задължителни за посещения тук, разбира се, са и по-скорошните пластове на историята в лицето на невероятните наследства, оставени от

рицарите хоспиталиери, на които Малта дължи най-голямата част от славата си

В столицата непременно трябва да посетите археологическия музей, римокатолическата катедрала “Свети Йоан”, където може да се види шедьовърът на Караваджо “Обезглавяването на свети Йоан”, и двореца на Малтийския орден. Изключително куриозно преживяване е и всекидневната церемония по гърмене на топове. Ритуалът се провежда по обяд до пристанището, а участниците са облечени в традиционна малтийска униформа. Шоуто е съпроводено и с разказ за многобройните исторически битки по малтийските заливи, за които може да научите повече и в музеите в околността.

В близост до Ла Валета се намира и градчето Слима, където са разположени повечето от туристически хотели, шопинг центровете, магазинчетата за сувенири и много ресторантчета и кафенета.

Обезателна спирка по време на пътешествието ви до рицарския остров е и Мдина – старата столица, която днес е своеобразен град музей, все още обградена от някогашните си крепостни стени. Наречен още “Градът на тишината” (Silent City), защото

движението на автомобили тук е строго ограничено

той представлява средновековен град, разположен на върха на хълм точно в сърцето на остров Малта. Тесните улички винаги са пълни с туристи, разхождащи се между старите къщи, в които още живеят хора, и великолепни катедрали, най-поразителната от които – сицилианско-нормандската „Свети Павел“, украсена с гравюрите на Албрехт Дюрер.

Освен на главния остров посещение си заслужават и забележителностите на Гозо, където може да стигнете с ферибот за около 20 минути. Много от туристите идват тук не само заради Мегалитните храмове, а и за красивите плажове и невероятната природа, рязко контрастираща с каменистия малтийски остров. Неслучайно Гозо носи и прозвището Острова на нимфите и природните чудеса. Само на няколко километра от столицата Виктория ще откриете прочутата пещера, за която се смята, че е

митичният дом на нимфата Калипсо

дъщеря на титана Атлант. Според легендата тя омаяла Одисей, който на път към родната Итака претърпял корабокрушение, задържайки го в любовния си плен цели 8 години. Мястото е едно от най-красивите кътчета, които ще видите на острова и предлага невероятна гледка към залива Рамла Бей. А съвсем наблизо ще можете да видите и забележителното варовиково образувание Лазурния прозорец. Или поне каквото е останало от него, защото през 2017 г. силна буря го разрушава.

И тъй като вече се намирате на острова, няма как да не посетите и неговия главен град Виктория. Жителите му го често го наричат Рабат, което означава малък град или цитадела. И това съвсем не е случайно – в целостта си той представлява тъкмо укрепена цитадела откъдето се открива уникална панорама към целия остров, която ще сложи перфектен завършек на вашето пътешествие.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share