Малката Стилияна сбъдва мечтите на цялата си фамилия

15-годишната Стилияна Николова зарадва цяла България с представянето си на европейското първенство по художествена гимнастика за девойки в Киев през миналата седмица. Там тя спечели титлата на лента и заслужи сребро на топка. Това бе и първи златен медал за родната гимнастика от подобно първенство след цели 25 години чакане. А просълзените очички, греещи от радост на малката Стили, както всички я наричат, и развълнуваното й изпълнение на „Мила, Родино“ на най-високото стъпало на почетната стълбичка разтуптяха всяко българско сърце.

„Не бях сигурна, че ще стана първа, но знаех, че съм способна да го направя, казва днес Стилияна и не крие своето щастие от представянето си. – Осъзнах, че направих горди не само моите близки, а и цяла България. Бях уверена, защото имах зад гърба си много тренировки и можех да изиграя съчетанията си дори със затворени очи“.

„За мен

медалите не са най-важните

и уча и Стилияна на това. По-важното е самото представяне – да си изиграе добре съчетанията“. Думите са на нейната майка Паулина Николова, двукратна световна (1983 и 1985 г.) и европейска шампионка с ансамбъла на България. Именно тя е първата треньорка на дъщеря си в далечно Кайро, където Стили се ражда през 2005 г.

„Не я гледах от притеснение. Чак, след като разбрах как се е представила, изгледах на повторение изпълненията й, споделя Паулина и признава, че се е пазила от това да й дава съвети. – Говорих й като майка, а не като треньор, защото тя си има такива. Единствено си позволих преди финалите на отделните уреди да й кажа, че не е важно дали и какво ще спечели, а да завърши състезанието подобаващо“.

Паулина Николова признава, че сега с дъщеря й й е много по-трудно, отколкото като била състезателка. „Тогава всичко зависеше от мен, а сега само мога да я гледам и аз специално умирам“, казва специалистката.

Паулина заминава за Египет през 1993 г. Тогава в Българската федерация по художествена гимнастика получили искане от страната на фараоните да им изпратят наш специалист и бившата й треньорка Деспа Каталиева предложила именно Николова. „Изпрати ме с думите: Поли, няма да се притесняваш от нищо! Ти знаеш повече от всички, които са там! Работѝ и се старай“.

Така бившата грация от ансамбъла на Нешка Робева заминала уж само за 2 години, а вече е в Кайро цели 27. Там е и цялото й голямо семейство – съпругът й Илия Николов, голямата им дъщеря Паула и синът им Денис, а вече и тримата им внуци. До преди две години с тях била и Стилияна, но сега момичето живее на общежитие само в София, за да тренира и се състезава за България.

Както може и да се очаква, Стили е закърмена с художествената гимнастика. Майка й започнала

да я води в залата само месец след раждането й

Бебето спяло по дюшеците, а покрай него летели обръчи и бухалки. Като поотраснало, малкото момиченце започнало да се „вре“ при по-големите какички, а нейната сестра, която също тренирала гимнастика, взела да я учи на някои неща. Така постепенно Стилияна започнала да тренира усърдно при своята майка. Тъй като нямала египетско гражданство, не можела да се състезава в местните турнири, а после се включвала извън класирането.

Когато дошли тестовете за националния девически отбор на България обаче баща й решил, че не може да лишат и нея от правото да се състезава за родината, както постъпили с по-големите си деца (синът Денис е играл футбол). „Бяхме млади и ангажирани професионално, не можехме да ходим с тях по състезания, а не искахме да оставяме Паола и Денис сами в България и затова не ги пуснахме. За Стили обаче Илия отсече, че е редно да й дадем този шанс, да не допускаме грешките като при другите две деца“, разказва Паулина. А няма кой по-добре да знае това от Илия Николов, бившият футболен национал, играл за родината на световното първенство в Мексико през 1986 г. Още повече, че

на него е кръстена и самата Стилияна

Сестрата Паола не успяла да присъства на тестовите състезания на Стили в София, тъй като по това време очаквала дете. Когато й съобщили по телефона, че малката й сестричка е одобрена, тя се разплакала горещо. „Защото това беше и нейна мечта, да може да играе за България, и сега Стилияна щеше да я сбъдне“, разкрива майка им.

Сега двете с Паола работят заедно като треньорки в клуб по художествена гимнастика в Кайро и постигат своите успехи. За тези 27 години, в които развива гимнастиката в Египет, Паулина е извела 40 свои състезателки до титлата на Африка, а на Младежките олимпийски игри през 2010 г., на които България не участва, воденият от нея ансамбъл на Египет печели сребърните медали, отстъпвайки само на Русия.

„В началото ми бе много трудно, но постепенно успях да се наложа и вече съм създала име, хората тук много ме уважат“, не крие Паулина Николова.

Previous post Трансферът на Станислав Иванов е близо, “Левски“ ще прибере добри пари
Next post Ново меле с полицейска патрулка в центъра на София