Макрон: Целта е украинската контраофанзива да бъде възможно най-успешна

В понеделник президентът на Франция, Еманюел Макрон, предупреди, че украинската контраофанзива срещу руските сили може да продължи в продължение на седмици или дори месеци, според информацията от европейската редакция на Politico.

Макрон заяви, че контраофанзивата вече е стартирана и ще продължи няколко седмици и дори месеци, като Франция ще подкрепя усилията в рамките на поставените от нея граници. Това изявление бе направено по време на среща с германския канцлер, Олаф Шолц, и полския президент, Анджей Дуда, в Елисейския дворец, цитира „Фокус“.

Украинските сили в последните дни усилиха операциите си и обявиха освобождаването на няколко села в южната и източната част на страната.

Макрон добави, че целта е контраофанзивата да бъде възможно най-успешна, за да може да започне период на преговори при благоприятни условия, цитира „Фокус“.

Лидерите на Франция, Полша и Германия се срещнаха в Париж, за да обсъдят искането на Украйна за гаранции за сигурност и ясен път към членство в НАТО преди срещата на върха на военния алианс през юли. Въпреки това, на пресконференцията, предшестваща работната вечеря в Париж, лидерите изпратиха различни сигнали.

Докато Дуда настояваше Украйна да получи ясен сигнал и перспектива за членство в НАТО, Шолц беше по-скептичен по отношение на тази идея, като отбеляза, че дебатите са интензивни.

Шолц заяви, че гаранциите за сигурност се обсъждат от началото на конфликта, но няма да приеме конкретна позиция преди да има резултати от разговорите.