Макрон планира референдум за климатичните промени

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че планира референдум за промени в конституцията на страната, които да включат в нея клауза за борбата с промените в климата и за защитата на околната среда, предаде Франс прес.

По думите му такава клауза може да се включи в първия член на конституцията, който полага основните принципи на републиката. „Подобно предложение трябва да бъде гласувано от Националното събрание, а после от Сената по идентичен начин“, посочи Макрон.

Идеята си президентът изрази пред т. нар. Гражданско събрание, съставено от 150 случайно подбрани хора, натоварени от правителството със задачата да предложат начини Франция да намали вредните си емисии. Предложените от тях досега идеи включват намаляването на скоростта по магистралите, подобряване на изолацията на сградите, както и обявяването на вредите в околната среда за наказуем „екоцид“.

Макрон формира събранието като отговор на исканията за по-пряка демокрация, отправени от бунтовете на „жълтите жилетки“ през 2018 г. и 2019 г.За последен път референдум във Францие се е провеждал през 2005 г., когато жителите на страната бяха попитали дали одобряват създаването на еворпейска конституция, а отхвърлянето на идеята беше унизителна загуба за президента Жак Ширак.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share